Kleine beestjes
Friesland - 04-11-2022
Column
Sake P. Roodbergen
Het is de Engelse hommeldeskundige Dave Goulson die de wereld de ogen geopend heeft over de betekenis van de kleine beestjes (‘little creatures’).
Goulson is geboren in 1965 en heeft met zijn boeken en hartekreten van zorg over de aarde een vervolg gegeven aan het boek Silent spring (1962) van de Amerikaanse journalist en wetenschapper Rachel Carson. Carson (geboren in 1907) publiceerde haar boek in september 1962, nu precies zestig jaar geleden! Zij stierf twee jaar later aan kanker. Dave Goulsons nieuwste boek is genoemd Silent earth (Stille aarde), een overduidelijke verwijzing naar Carson.
Goulsons beroemdste zin is: “Ugly or beautiful, it is the little creatures that make the world go round; we should celebrate and appreciate them in all their diversity”. (Vrij vertaald: lelijk of mooi, het zijn de kleine beestjes die de wereld aan de gang houden. We moeten hen vieren en waarderen in al hun prachtige verscheidenheid).
Ik moet aan Carson en Goulson denken als ik op dit moment in onze tuin de allerlaatste kleine beestjes zie bewegen. Ze komen af op die wonderlijke struik die nog in de laatste weken van het seizoen bloemen met stuifmeel en nectar maakt: de Klimop (Klimmerblêd in het Fries; Hedera helix voor de tuinliefhebber). Ik zie drie groepen beestjes: zweefvliegen, wespen en vliegen.
Van de wespen twee soorten: de Gewone wesp (‘limonadewesp’) en de Franse veldwesp. De laatste is net wat groter dan de Gewone. De Franse veldwesp laat bovendien zijn pootjes hangen in de vlucht en heeft – nog dichterbij gezien - twee rode antennes. Bij de Gewone wesp zijn die zwart. Een opvallend verschil. De talrijke Franse veldwesp steekt nooit, de Gewone wesp alleen als je hem kwaad maakt! De talrijke vliegen zijn zwart: het zijn de zogenoemde Herfstvliegen. Van de Zweefvliegen zijn het nu nog twee soorten: de Blinde bij (die niets met bijen te maken heeft) en de Bandzweefvlieg.
De foto laat de bloeiende Klimop zien met links de Gewone wesp en rechts de Bandzweefvlieg.
Tekst en foto's: Sake P. Roodbergen, Akkrum