Begraven of cremeren
Friesland - 14-02-2022
Zondagmorgen, 8:15 uur, telefoon. Een emotionele vrouw aan de andere kant van de lijn geeft aan dat haar moeder plotseling is overleden. Ik condoleer haar en maak direct een afspraak om bij haar langs te komen.
Plotseling overlijden
Eenmaal bij haar is ze van de eerste schrik bekomen en we raken in gesprek. Een aneurysma (gesprongen slagader) is de oorzaak van overlijden en dit kwam geheel onverwacht. We bespreken de eerste zaken rondom de uitvaart en ook stel ik de vraag wat de wens is ten aanzien van begraven of cremeren. Dit weet ze eigenlijk niet en vraagt hoe een crematie in zijn werk gaat.
Wat is cremeren eigenlijk?
Vaak weten nabestaanden niet precies wat er gebeurt tijdens een crematie. Op de dag van de crematie wordt de overledene naar het crematorium gebracht. Na de eventuele afscheidsplechtigheid, zal de kist naar de ovenruimte worden gebracht. De daadwerkelijke crematie gebeurt dezelfde dag, meestal direct na de afscheidsplechtigheid.
Crematieoven
In een crematieoven past één kist. De temperatuur van de oven is zeer hoog, rond de 1.100 graden Celsius. In de oven wordt de kist met de overledene verbrand. Tegenwoordig zijn het moderne ovens. Als de kist de oven inschuift, ziet u geen vuur. Er ontstaat pas een verbranding door de combinatie van warmte, de zuurstof die wordt toegevoegd en het brandbare materiaal van de kist.
Identificatie
Voor crematies bestaat een identificatieprocedure. Als de kist wordt verbrand, ligt daarbij een vuurvast steentje met een unieke code. Het steentje blijft in de oven waardoor de as kan worden geïdentificeerd. De as moet volgens de wet dertig dagen in het crematorium blijven, daarna kan de opdrachtgever van de crematie bepalen wat er met de as moet gebeuren.
Heeft u naar aanleiding van deze column vragen, neemt u dan contact op met Heslinga Uitvaartzorg.
Met een warme groet van Leo Boermans,