Verklaring van erfrecht
Grou - 16-06-2021
Column door:
Notariskantoor Mirjam Bos
Als iemand overlijdt, geeft een uitvaartverzorger het overlijden door aan het bevolkingsregister van de gemeente van overlijden. Deze melding heeft tot gevolg dat overheidsinstanties, zoals belastingdienst en sociale verzekeringsbank, en ook sommige pensioenfondsen, hiervan automatisch bericht krijgen. Andere instanties, zoals banken, verzekeringsmaatschappijen, kranten en verenigingen moeten door de nabestaanden zelf op de hoogte worden gesteld. In veel gevallen vragen deze instanties om (een kopie van) de akte van overlijden. Soms is ook een verklaring van erfrecht nodig.
Een verklaring van erfrecht wordt opgesteld door een notaris. In de verklaring staat de naam, het adres en de burgerlijke staat van de overledene. Verder wordt vermeld of er kinderen zijn, of er een testament is, wie de erfgenamen zijn en of er een executeur benoemd is. Tenslotte vermeldt de verklaring of de erfgenamen (beneficiair) aanvaarden of verwerpen en wie tekeningsbevoegd is.
De notaris controleert de gegevens van de overledene en alle erfgenamen in het bevolkingsregister, zoekt uit of er een testament is en waar zich dat bevindt, vraagt dit testament op en voert het uit. De notaris gaat bij de Rechtbank na of er huwelijkse voorwaarden bestaan en controleert of een erfgenaam failliet is, in de schuldsanering zit, onder curatele of bewind staat. Na al deze onderzoeken worden de erfgenamen geïnformeerd en wordt de verklaring van erfrecht opgesteld.
Een verklaring van erfrecht is nodig als een bank of een verzekeringsmaatschappij daar om vraagt, bij het verkopen van de woning van de overledene of om een belastingteruggave van de overledene te ontvangen. In het tv-programma Radar kwam onlangs aan de orde wanneer banken een verklaring van erfrecht vragen. Soms zijn de kosten van de verklaring van erfrecht hoger dan het saldo van de bankrekening of is het saldo negatief. Banken hanteren verschillende criteria bij het vragen om een verklaring van erfrecht. Bij een laag saldo of een “en/of” rekening is vaak geen verklaring van erfrecht nodig. Op de website van Radar is het beleid van zeven banken gepubliceerd.
Sinds 10 mei 2021 kan iedereen gratis online bij het Centraal Testamentenregister vragen of de overledene een testament heeft gemaakt. Met het antwoord hierop kan men bij de notaris het testament opvragen. De notaris verstrekt dit testament alleen aan degene die wettelijk erfgenaam of executeur is.
Op vrijdag 18 juni 2021 hebben notarissen, gespecialiseerd in het familie- en erfrecht, hun jaarlijkse Dag van het Erfrecht, ook wel testamentcheckdag genoemd. U kunt dan vrijblijvend uw testament laten controleren of advies vragen over het opstellen van een testament of de afwikkeling van een nalatenschap. Als u hiervan gebruik wilt maken, dan bent u die dag, na het maken van een afspraak, van harte welkom op mijn kantoor. Een afspraak op een andere dag, online of bij u thuis kan natuurlijk ook.
Stationsweg 1 Grou
(0566) 60 14 04
Op de foto: Notaris Mr Mirjam Bos, gespecialiseerd in scheidingsbemiddeling, erfrecht en estate planning.
Columns Notariskantoor Mirjam Bos