Grou - 16-06-2021

 

Column door:

Notariskantoor Mirjam Bos

 

Als iemand overlijdt, geeft een uitvaartverzorger het overlijden door aan het bevolkingsregister van de gemeente van overlijden. Deze melding heeft tot gevolg dat overheidsinstanties, zoals belastingdienst en sociale verzekeringsbank, en ook sommige pensioenfondsen, hiervan automatisch bericht krijgen. Andere instanties, zoals banken, verzekeringsmaatschappijen, kranten en verenigingen moeten door de nabestaanden zelf op de hoogte worden gesteld. In veel gevallen vragen deze instanties om (een kopie van) de akte van overlijden. Soms is ook een verklaring van erfrecht nodig.

 

Een verklaring van erfrecht wordt opgesteld door een notaris. In de verklaring staat de naam, het adres en de burgerlijke staat van de overledene. Verder wordt vermeld of er kinderen zijn, of er een testament is, wie de erfgenamen zijn en of er een executeur benoemd is. Tenslotte vermeldt de verklaring of de erfgenamen (beneficiair) aanvaarden of verwerpen en wie tekeningsbevoegd is.

 

De notaris controleert de gegevens van de overledene en alle erfgenamen in het bevolkingsregister, zoekt uit of er een testament is en waar zich dat bevindt, vraagt dit testament op en voert het uit. De notaris gaat bij de Rechtbank na of er huwelijkse voorwaarden bestaan en controleert of een erfgenaam failliet is, in de schuldsanering zit, onder curatele of bewind staat. Na al deze onderzoeken worden de erfgenamen geïnformeerd en wordt de verklaring van erfrecht opgesteld.

 

Een verklaring van erfrecht is nodig als een bank of een verzekeringsmaatschappij daar om vraagt, bij het verkopen van de woning van de overledene of om een belastingteruggave van de overledene te ontvangen. In het tv-programma Radar kwam onlangs aan de orde wanneer banken een verklaring van erfrecht vragen. Soms zijn de kosten van de verklaring van erfrecht hoger dan het saldo van de bankrekening of is het saldo negatief. Banken hanteren verschillende criteria bij het vragen om een verklaring van erfrecht. Bij een laag saldo of een “en/of” rekening is vaak geen verklaring van erfrecht nodig. Op de website van Radar is het beleid van zeven banken gepubliceerd.

 

Sinds 10 mei 2021 kan iedereen gratis online bij het Centraal Testamentenregister vragen of de overledene een testament heeft gemaakt. Met het antwoord hierop kan men bij de notaris het testament opvragen. De notaris verstrekt dit testament alleen aan degene die wettelijk erfgenaam of executeur is.

 

Op vrijdag 18 juni 2021 hebben notarissen, gespecialiseerd in het familie- en erfrecht, hun jaarlijkse Dag van het Erfrecht, ook wel testamentcheckdag genoemd. U kunt dan vrijblijvend uw testament laten controleren of advies vragen over het opstellen van een testament of de afwikkeling van een nalatenschap. Als u hiervan gebruik wilt maken, dan bent u die dag, na het maken van een afspraak, van harte welkom op mijn kantoor. Een afspraak op een andere dag, online of bij u thuis kan natuurlijk ook.

 

 

 

www.notarismirjam.nl

Stationsweg 1 Grou

(0566) 60 14 04

info@notarismirjam.nl

 

 

Op de foto: Notaris Mr Mirjam Bos, gespecialiseerd in scheidings­bemiddeling, erfrecht en estate planning.

 

 

Columns Notariskantoor Mirjam BosNaar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER img-20230905-wa0012
12-09-2023

Opening samenwerking jeugdvoetbal Oldeboorn/Akkrum

LEES MEER de-dames-pand-met-ipad
29-08-2023

Succes Maatjemeer.nl heeft een keerzijde

LEES MEER afbeelding1
29-08-2023

Wartenster Wetter Wille: Brege troch de tiid

LEES MEER 20230817142450
29-08-2023

Vitus Festival in Tersoal

LEES MEER activiteiten-en-evenementen-(w
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER 10000-flyers-ab
14-02-2023

Drukwerkacties Inclusief Verspreiding of GRATIS Advertentie

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen