Friesland - 23-06-2020

 

Begin maart begeleidde ik een uitvaart waar meer dan 200 mensen kwamen. Er werd omhelsd, gezoend, samen gehuild en gelachen. Als ik daar nu op terugkijk, lijkt dat een totaal andere wereld. Alweer bijna 3 maanden is het voorschrift: afstand houden, niet meer dan 30 mensen bij een uitvaart en (tot voor kort) geen koffie of een glas wijn naderhand.

 

Die regels pakken voor iedereen verdrietig uit. Voor de familie die de moeilijke keuze moet maken wie ze uitnodigen om bij het afscheid te zijn en wie er niet bij zal kunnen zijn. Verdrietig omdat iedereen op anderhalve meter moet blijven en fysiek contact niet mogelijk is. Verdrietig voor die mensen die wel heel betrokken waren maar er niet bij kunnen zijn en nu alleen in hun eigen huis, op hun eigen manier met het verlies moeten omgaan. En dan is het afscheid geweest en kan je erna niet samenzijn. Je loopt de aula uit, je verlaat de begraafplaats en iedereen gaat in de eigen auto naar huis. Dat kan heel koud en eenzaam voelen.

 

Tegelijkertijd brengt het een ongekende creativiteit te weeg. Als het niet meer kan zoals we gewend zijn, dan wordt er iets bedacht wat wèl kan. De erehagen zijn daarvan een mooi voorbeeld. En het lijkt wel alsof er, noodgedwongen, beter wordt nagedacht over de essentie van het afscheid: waar gaat het werkelijk om, wat is belangrijk geweest in het leven van deze mens die ons dierbaar was en die er nu niet meer is. Wat is belangrijk voor ons, als nabestaanden, hoe willen wij afscheid nemen?

 

Langzamerhand worden de maatregelen in Nederland versoepeld. Voor de uitvaartwereld betekent dit dat vanaf 1 juni weer ‘horeca’ is toegestaan en er dus een samenzijn na afloop kan zijn. En, als alles goed gaat, zijn er vanaf 1 juli 100 mensen welkom bij een uitvaart. Dit is een behoorlijk aantal, maar in de praktijk zal het vaak minder zijn. We mwoeten immers nog steeds anderhalve meter afstand houden. Voor alle crematoria, aula’s en kerken zal daarom de komende tijd per ruimte worden berekenend hoeveel mensen daar maximaal de uitvaart kunnen bijwonen.

 

Ik ben heel blij dat de teugels iets losser worden gelaten, dat er weer meer kan. Tegelijkertijd hoop ik dat er iets blijft van de creativiteit en de focus op de essentie, die ik afgelopen maanden heb mogen meemaken.

 

Anne de Jong

 

Hebt u vragen, of wilt u eens praten over uw wensen voor uw afscheid?

U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken.

Anne de Jong Uitvaartzorg, tel. 0566 – 60 29 22

www.dejonguitvaartzorg.nl

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns


LEES MEER kerstkaartenmmweb
26-10-2020

Stuur deze Kerst persoonlijke kaarten

LEES MEER fotografie-jelly-mellema-9480
18-11-2020

Fusie Boermans en Heslinga & de Vries Uitvaartzorg

LEES MEER unknown-1
18-11-2020

Sinterklaasactie De Ynbring

LEES MEER fnp
18-11-2020

FNP wol fûns finansjele problemen sportferieningen en doarpshuzen

LEES MEER zuurkoolschotel-met-gehakt
17-11-2020

Overheerlijke zuurkoolschotel

LEES MEER kaart-grou
17-11-2020

RegioBank blijft in Grou

LEES MEER a34a9355-2ca0-4b64-a152-02b854
17-11-2020

Donatie voedselbank

LEES MEER evacuees
17-11-2020

Wie (her)kent Rotterdamse evacuees uit 1941 of 1942?

LEES MEER baukevisser-1
17-11-2020

Sloepverhuur en Watersportservice te Jirnsum

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen