Friesland - 23-06-2020

 

Begin maart begeleidde ik een uitvaart waar meer dan 200 mensen kwamen. Er werd omhelsd, gezoend, samen gehuild en gelachen. Als ik daar nu op terugkijk, lijkt dat een totaal andere wereld. Alweer bijna 3 maanden is het voorschrift: afstand houden, niet meer dan 30 mensen bij een uitvaart en (tot voor kort) geen koffie of een glas wijn naderhand.

 

Die regels pakken voor iedereen verdrietig uit. Voor de familie die de moeilijke keuze moet maken wie ze uitnodigen om bij het afscheid te zijn en wie er niet bij zal kunnen zijn. Verdrietig omdat iedereen op anderhalve meter moet blijven en fysiek contact niet mogelijk is. Verdrietig voor die mensen die wel heel betrokken waren maar er niet bij kunnen zijn en nu alleen in hun eigen huis, op hun eigen manier met het verlies moeten omgaan. En dan is het afscheid geweest en kan je erna niet samenzijn. Je loopt de aula uit, je verlaat de begraafplaats en iedereen gaat in de eigen auto naar huis. Dat kan heel koud en eenzaam voelen.

 

Tegelijkertijd brengt het een ongekende creativiteit te weeg. Als het niet meer kan zoals we gewend zijn, dan wordt er iets bedacht wat wèl kan. De erehagen zijn daarvan een mooi voorbeeld. En het lijkt wel alsof er, noodgedwongen, beter wordt nagedacht over de essentie van het afscheid: waar gaat het werkelijk om, wat is belangrijk geweest in het leven van deze mens die ons dierbaar was en die er nu niet meer is. Wat is belangrijk voor ons, als nabestaanden, hoe willen wij afscheid nemen?

 

Langzamerhand worden de maatregelen in Nederland versoepeld. Voor de uitvaartwereld betekent dit dat vanaf 1 juni weer ‘horeca’ is toegestaan en er dus een samenzijn na afloop kan zijn. En, als alles goed gaat, zijn er vanaf 1 juli 100 mensen welkom bij een uitvaart. Dit is een behoorlijk aantal, maar in de praktijk zal het vaak minder zijn. We mwoeten immers nog steeds anderhalve meter afstand houden. Voor alle crematoria, aula’s en kerken zal daarom de komende tijd per ruimte worden berekenend hoeveel mensen daar maximaal de uitvaart kunnen bijwonen.

 

Ik ben heel blij dat de teugels iets losser worden gelaten, dat er weer meer kan. Tegelijkertijd hoop ik dat er iets blijft van de creativiteit en de focus op de essentie, die ik afgelopen maanden heb mogen meemaken.

 

Anne de Jong

 

Hebt u vragen, of wilt u eens praten over uw wensen voor uw afscheid?

U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken.

Anne de Jong Uitvaartzorg, tel. 0566 – 60 29 22

www.dejonguitvaartzorg.nl

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2021-05-18-om
18-05-2021

Beleef Midden-Friesland 2021

LEES MEER image
23-06-2021

Metamorfose in de buurt van It Pakhûs

LEES MEER boarne-p1060236-paul-hettinga
22-06-2021

Op weg naar een bruisend centrum in Akkrum

LEES MEER rixt-van-de-horst-nederlands-k
22-06-2021

Grouster amazone is Nederlands Kampioene Para-dressuur

LEES MEER rb-3
22-06-2021

OVERSTAPWEKEN RegioBank groot succes

LEES MEER logowhiteblue
22-06-2021

Gezocht voor Sport in Grou: presentator en webredacteur

LEES MEER image
22-06-2021

Jirnsum werkt aan nieuwe Dorpsvisie 2025

LEES MEER schermafbeelding-2021-06-09-om
09-06-2021

De nieuwe rage om fit en vitaal te blijven ‘Steppen’!

LEES MEER 20210417-115142wendy
09-06-2021

Kinderopvang en activiteiten op Ferdivedaasje Buorkerij Greidesicht

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen