Ongelijke financiële bijdragen van partners
Grou - 15-04-2025
Column door:
Notariskantoor Mirjam Bos
Als partners samen een huis kopen of verbouwen, komt het voor dat één van beiden een groter bedrag betaalt dan de ander. Als één van beiden een huis bezit, levert de ander soms een financiële bijdrage door een gedeelte van de hypotheek af te lossen of een verbouwing te betalen.
Wat zijn de financiële gevolgen als het huis verkocht wordt of de relatie wordt beëindigd. Hoe wordt de verkoopopbrengst of de waarde van het huis dan verdeeld? Krijgt de partner die (meer) geld in de woning heeft geïnvesteerd dit bedrag terug? Als één van beiden zelf de verbouwing heeft gedaan, wordt deze partner dan gecompenseerd?
Veel mensen denken dat het logisch is dat degene die een (grotere) financiële bijdrage heeft geleverd, dit bedrag terugkrijgt. Voor gehuwde of geregistreerde partners bestaat er een wettelijke regeling die bepaalt dat als de ene partner meer geld heeft bijgedragen hij of zij recht heeft op vergoeding. In de wet is ook vastgelegd hoe de hoogte van deze vergoeding moet worden berekend en dat dit vergoedingsrecht zes maanden na een scheiding verjaart. Er is geen wettelijke regeling voor de vergoeding van de tijd die iemand heeft besteed aan het verbouwen van de keuken of de badkamer.
Voor partners die ongehuwd samenwonen en geen geregistreerd partnerschap hebben, bestaat zo’n regeling niet. Deze partners zijn afhankelijk van onderling gemaakte afspraken. Uit rechterlijke uitspraken is gebleken dat er alleen recht is op vergoeding van het meer betaalde als er schriftelijke afspraken zijn gemaakt, bij voorkeur in een notariële akte, zoals een samenlevingscontract. Als er geen schriftelijke afspraken bestaan, kan er een beroep worden gedaan op algemene wettelijke regels zoals de ‘onverschuldigde betaling’ of een ‘ongerechtvaardigde verrijking’.
Een onverschuldigde betaling is een wettelijke term voor een betaling waarvoor eigenlijk geen reden bestaat. Bijvoorbeeld wanneer iemand per ongeluk geld overmaakt aan de verkeerde persoon. Dit argument wordt door één van de partners gebruikt, als hij of zij vindt dat er onverschuldigd betaald is, omdat er geen reden was voor de grotere financiële bijdrage of de bestede tijd aan de verbouwing. De rechter oordeelde dat er sprake was van een bewuste bijdrage, niet van een vergissing, waardoor er geen recht op vergoeding was.
Van ongerechtvaardigde verrijking is sprake als de één rijker wordt ten koste van de ander, zonder dat daar een goede reden voor is. Rechters zijn van mening dat het in een relatie normaal is dat partners elkaar financieel steunen. Een beroep op ongerechtvaardigde verrijking wordt alleen in uitzonderlijke gevallen gehonoreerd. Het feit dat één van de partners meer vermogen of inkomen had en ermee ingestemd heeft een grotere bijdrage te leveren is geen uitzonderlijk geval. Een vergoedingsrecht op grond van de algemene wettelijke regels verjaart vijf jaar na de investering.
Voor ongehuwd samenwonende partners is het belangrijk dat zij afspraken vastleggen in een notarieel samenlevingscontract. In een samenlevingscontract wordt vastgelegd wie wat betaalt, wanneer er een vergoedingsrecht ontstaat, bijvoorbeeld bij een verbouwing of aflossing van een hypotheekschuld, hoe dat recht berekend wordt en wanneer er een betaling moet plaatsvinden. Er kan ook afgesproken worden dat de wettelijke regels die gelden voor gehuwde of geregistreerde partners van toepassing zijn.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp, dan bent u van harte welkom op mijn kantoor. Een telefonische afspraak of een afspraak bij u thuis kan natuurlijk ook.
Stationsweg 1 Grou
(0566) 60 14 04
Op de foto: Notaris Mr Mirjam Bos, gespecialiseerd in scheidingsbemiddeling, erfrecht en estate planning.
Columns Notariskantoor Mirjam Bos