Friesland - 21-07-2020

 

Column door:

Notariskantoor Mirjam Bos

 

De coronacrisis heeft tot gevolg dat veel mensen deze zomer besluiten op vakantie in eigen land te gaan. Relatief coronavrije gebieden, zoals de Noordelijke provincies, hebben daarbij de voorkeur. Vakantie in Friesland, in een huis met een boot aan het water, blijkt een droom van velen te zijn. Bij de keuze tussen huren en kopen kiezen veel mensen nu voor kopen, omdat het een goede investering is. De rente op spaartegoeden is vrijwel nihil, de hypotheekrente is laag en eventuele verhuur van het huis levert extra inkomen op. Koopt men een huis op een vakantiepark, dan heeft men het voordeel dat er veel zaken geregeld worden.

 

Voor het kopen van een vakantiehuis gelden dezelfde regels als voor de koop van een gewone woning. Koper en verkoper, een makelaar of een notaris stellen een koopcontract op. Daarin staat wie de koper en de verkoper zijn, welke koopsom is overeengekomen, per wanneer de woning wordt overgedragen, of er bijzonderheden zijn en welke ontbindende voorwaarden van toepassing zijn. Na het tekenen heeft de koper drie dagen bedenktijd, waarin de koopovereenkomst zonder opgaaf van redenen ontbonden kan worden.

 

Door het tekenen van het koopcontract is de koper van de woning nog geen eigenaar. Daar kan alleen een notaris voor zorgen. De notaris doet onderzoek naar de achtergronden van de verkoper en de koper en de hypotheeksituatie van beiden. Ook controleert de notaris het kadaster, voorgaande eigendomsakten, gemeentelijke bepalingen en de regels van het vakantiepark. De notaris bewaakt verder de financiële kant van de overdracht. Pas als de koopsom op de rekening van de notaris staat, kan de notariële akte van levering getekend worden en in het kadaster ingeschreven worden. Daarna is het huis eigendom van de koper.

 

Bij het verkopen of verhuren van een huis is de eigenaar wettelijk verplicht een energielabel aan de koper of huurder te verstrekken. Dit label geeft aan hoe energiezuinig het huis is. Bij het ontbreken hiervan riskeert men een boete. Bij een vakantiehuis is een energielabel niet nodig, als het huis minder dan vier maanden per jaar wordt gebruikt en het energieverbruik minder is dan een kwart van het verbruik bij permanente bewoning.

 

Als men besluit een vakantiehuis of een tweede huis te kopen zijn de volgende punten ook belangrijk. Iedereen die een huis koopt op een vakantiepark is gebonden aan de regelgeving van het park. Er zijn vaak bepalingen over de mogelijkheden van verhuur, het hebben van huisdieren en het gebruik van voorzieningen. Verder moet men rekening houden met extra kosten, zoals administratieve kosten voor het regelen van de verhuur en het onderhoud van het park. Als men de mogelijkheid overweegt om het vakantiehuis permanent te gaan bewonen, is het van belang vooraf te informeren of dat op grond van de gemeentelijke regelgeving is toegestaan. Een vakantiehuis valt voor de inkomstenbelasting in box 3, waardoor over de WOZ-waarde van de woning inkomstenbelasting wordt betaald en betaalde hypotheekrente niet aftrekbaar is.

 

Wilt u meer informatie over de aankoop van een vakantiehuis, dan bent u van harte welkom op mijn kantoor. Een telefonische afspraak of een bespreking via Facetime of Skype kan natuurlijk ook.

 

www.notarismirjam.nl

Stationsweg 1 Grou

(0566) 60 14 04

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2024-06-12-om
12-06-2024

Help Djoeke Hopen

LEES MEER schermafbeelding-2024-06-11-om
11-06-2024

25 jaar IJsboerderij Boereiis jubileumfeest

LEES MEER foto-156-bibliotheek-akkrum
11-06-2024

Inloopbijeenkomst verhuizing Bibliotheek Akkrum

LEES MEER BELEEF Midden-Friesland Zomer
30-04-2024

BELEEF Midden-Friesland - Zomer_2024

LEES MEER mp-202412pagina12
11-06-2024

Te dwaan YN MIDDEN FRYSLÂN

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen