Friesland - 28-09-2020

 

Column

Bouwe de Boer

Projectleider

Freonen Fan FossylFrij FryslânIn juni 2018 was Fryslân even twee weken in de ban van de ‘Elfwegentocht’: twee weken reizen zonder fossiele brandstoffen.

 

Klachten

Dat maar liefst zo’n 100.000 Friezen aan mee hebben gedaan hebben we geweten! Talloze klachten kwamen binnen van tankstations die hun omzet die 14 dagen met soms meer dan de helft zagen dalen. Wij houden van dat soort klachten! Het roer moet om. Hoe sneller hoe beter! Plotseling was Blauwe Diesel niet aan te slepen: Tamoil en Future Fuels uit Âldehaske sloegen de armen ineen en plots waren er 15 tankplaatsen voor de schone diesel. Ondertussen zijn het er al 45 in Nederland. Het kan snel gaan, als de massa opstaat.

 

Schoon- en niet-rijden groeit snel

Ook de Corona-crisis doet een aanslag op onze reis-kilometers. Het woonwerk-verkeer is vanaf maart drastisch teruggelopen. Dat scheelt de werkgevers veel reiskostenvergoeding en de tankstations hebben te lijden onder lagere omzetten. Gelukkig maakt financiële pijn ook creatief, het aantal elektrische oplaadstations neemt snel toe, net als de tankstations voor Schone Diesel (Neste My renewable diesel) en die voor groengas. Als je goed kijkt, zie je op de weg de ene na de andere volledig elektrische auto langskomen. Er is een stille revolutie begonnen. Aangejakkerd door Tesla hebben nu alle merken elektrische varianten die al veel verkocht worden. Geen wonder dat de provincie Fryslân werk maakt van nieuwe oplaadplekken.

 

1 miljoen schone kilometers

Fossielvrij reizen wordt dus steeds makkelijker en ook nog leuker! De elektrische fiets levert een grote bijdrage en we hebben elke dag iets meer tijd om te bewegen. Daar wordt dan ook massaal gebruik gemaakt. En daarom organiseren we  van 9 t/m 11 oktober het Fossielvrije weekend in Noord Nederland. Fryslân samen met Groningen en Drenthe. Doel is om met elkaar één miljoen fossielvrije kilometers te maken. Studenten uit Fryslân hebben een App ontwikkeld die dit registreert en samen optelt. Iedereen kan meedoen. Eind september wordt de app MoveFit gelanceerd op de site van www.fossielvrijweekend.nl. Reis je met een fossielvrije auto, met de bus of trein in Frl? De App ziet dat, net als lopen, fietsen, suppen, maar ook bespaarde kilometers door thuiswerken worden geregistreerd. We maken fietsroutes langs duurzame initiatieven, Arriva rijdt elektrisch een gratis duurzame route, we zetten zonneparken, pluktuinen,  biogas installaties, duurzame tankstations, duurzame garages extra in het zonnetje door ze open te stellen dat weekend. Kom dus kijken in deze nieuwe wereld!

 

Vrijdag is de studenten dag en thuiswerkdag, zaterdag de open locaties dag en zondag is de familie-beweeg dag. Doe je mee? Houd dan het nieuws in de gaten! Samen halen we die miljoen, maar je moet er wel wat voor doen! Maak die schone, gezonde kilometers.

 

Informatie? Mail naar info@fossielvrijweekend.nl

 

 

 
 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns


LEES MEER kerstkaartenmmweb
26-10-2020

Stuur deze Kerst persoonlijke kaarten

LEES MEER schermafbeelding-2020-11-25-om
25-11-2020

Wintersporten in eigen land

LEES MEER logo-engelenproject
25-11-2020

Engelenproject in Akkrum/Nes

LEES MEER 201118doaprskeamer-akkrum-open
25-11-2020

Doarpskeamer Akkrum opent kerstwinkeltje

LEES MEER logo-hartstichting
25-11-2020

Opbrengst inhaalcollecte Hartstichting, ReumaNederland en Longfonds

LEES MEER 3-goede-doelen-4-november-2020
25-11-2020

Handwerkcafé Grou doneert aan 3 goede doelen

LEES MEER fotografie-jelly-mellema-9480
18-11-2020

Fusie Boermans en Heslinga & de Vries Uitvaartzorg

LEES MEER unknown-1
18-11-2020

Sinterklaasactie De Ynbring

LEES MEER fnp
18-11-2020

FNP wol fûns finansjele problemen sportferieningen en doarpshuzen

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen