Friesland - 08-12-2020

 

column

Wandelen in de regio

Tekst en foto’s: Berber van Oyen-Peenstra



Druilerig weer of niet, gewandeld zal er worden! Immers, vaak ziet het er buiten slechter uit dan het eigenlijk is. Bovendien: je mogelijk trieste gemoed wordt een stuk zonniger van zuurstof en bewegen! Daarom lieten mijn vader (Anne Peenstra, Grou 1948) en ik ons kortgeleden niet hinderen door grijze luchten en incidentele miezer om een flink eind te lopen.

 

Mijn vader is – zoals een (oud-)schoolmeester betaamd – een (nu eens letterlijk) wandelende encyclopedie. De ‘kuier’ ging daarom niet alleen gepaard met gezellig geklets, maar ook met de nodige feiten en weetjes. Er valt dan ook heel wat te ontdekken tijdens deze ogenschijnlijk eenvoudige wandeling! We startten bij Doarpshûs De Golle in Wirdum en liepen via verharde paden – met wel enkele wildroosters en smalle bruggetjes – een mooie route aan de oostkant van het dorp. Met als prachtige tussenstop een rondje om het 13e eeuwse kerkje in Swichum, dat fraai op een terp staat. Mijn vader wist me te vertellen dat de vele (restanten van) terpen meer dan 2000 jaar oud zijn en stammen uit de tijd dat de Middelzee dit gebied geregeld overstroomde. Ook leerde ik dat het landschap links van de Griene Dyk zo laag is, omdat hier de Grutte Wergeaster Mar lag totdat hij werd drooggemalen in 1633.

 

Toen we weer bijna in Wirdum waren trok een bijzonder gebouwtje onze aandacht. Oud met toch ook moderne elementen, een tiny house? Toen we er een tijdje stilstonden, zwaaide de fraaie rode deur open en nodigde de eigenaar ons uit binnen te kijken. Hij vertelde ons dat het transformatorhuisje bijna was gesloopt, maar door hem nu wordt omgebouwd tot ingenieuze b&b. Verleden meets toekomst. Dat sprak ons aan!

 

Deze route op RouteYou

 

Berber woont met man en twee kinderen in Nes. Vanuit BERBER communicatie adviseert en ondersteunt ze voornamelijk organisaties die actief zijn in de wereld van cultuur, literatuur, taal en onderwijs.



Columns van Berber

 

 

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER vrolijke-vrijmarkt-grou-24
23-04-2024

Vrolijke Vrijmarkt in Grou

LEES MEER image001
23-04-2024

100 jaar De Tuolle in Tersoal

LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER schermafbeelding-2024-04-16-om
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen