Wirdum en Swichum (9,5 km)
Friesland - 08-12-2020
column
Wandelen in de regio
Tekst en foto’s: Berber van Oyen-Peenstra
Druilerig weer of niet, gewandeld zal er worden! Immers, vaak ziet het er buiten slechter uit dan het eigenlijk is. Bovendien: je mogelijk trieste gemoed wordt een stuk zonniger van zuurstof en bewegen! Daarom lieten mijn vader (Anne Peenstra, Grou 1948) en ik ons kortgeleden niet hinderen door grijze luchten en incidentele miezer om een flink eind te lopen.
Mijn vader is – zoals een (oud-)schoolmeester betaamd – een (nu eens letterlijk) wandelende encyclopedie. De ‘kuier’ ging daarom niet alleen gepaard met gezellig geklets, maar ook met de nodige feiten en weetjes. Er valt dan ook heel wat te ontdekken tijdens deze ogenschijnlijk eenvoudige wandeling! We startten bij Doarpshûs De Golle in Wirdum en liepen via verharde paden – met wel enkele wildroosters en smalle bruggetjes – een mooie route aan de oostkant van het dorp. Met als prachtige tussenstop een rondje om het 13e eeuwse kerkje in Swichum, dat fraai op een terp staat. Mijn vader wist me te vertellen dat de vele (restanten van) terpen meer dan 2000 jaar oud zijn en stammen uit de tijd dat de Middelzee dit gebied geregeld overstroomde. Ook leerde ik dat het landschap links van de Griene Dyk zo laag is, omdat hier de Grutte Wergeaster Mar lag totdat hij werd drooggemalen in 1633.
Toen we weer bijna in Wirdum waren trok een bijzonder gebouwtje onze aandacht. Oud met toch ook moderne elementen, een tiny house? Toen we er een tijdje stilstonden, zwaaide de fraaie rode deur open en nodigde de eigenaar ons uit binnen te kijken. Hij vertelde ons dat het transformatorhuisje bijna was gesloopt, maar door hem nu wordt omgebouwd tot ingenieuze b&b. Verleden meets toekomst. Dat sprak ons aan!
Berber woont met man en twee kinderen in Nes. Vanuit BERBER communicatie adviseert en ondersteunt ze voornamelijk organisaties die actief zijn in de wereld van cultuur, literatuur, taal en onderwijs.