Akkrum - 13-07-2021

 

Op vrijdagavond 19 maart had Thijs Everaarts (76) niet kunnen bedenken dat het eindsignaal van de Eredivisie voetbalwedstrijd SC Heerenveen – FC Twente (0-0) op tv ook het eindsignaal van zijn leven zou zijn. Gelukkig maar voor een paar minuten. Thijs kan het navertellen of beter nog zijn vrouw Anneke.

 

‘Plotseling klapte Thijs zijn koffie kopje op de grond.’ Zij dacht dat hij in slaap was gevallen. Echter ze zag al gauw dat het helemaal mis was. Anneke vertelt: ‘Thijs trok witgrijs weg en had geen polsslag meer. Ik kon maar 1 ding bedenken en dat was 112 bellen.’

 

Wat er daarna gebeurde had zij nooit verwacht. De ambulance was onderweg, maar binnen 5 minuten ging de deurbel en al snel stond de kamer vol met burgerhulpverleners. Zij ondernamen direct en adequaat actie door reanimatie. Hele spannende minuten, die achteraf bepalend zouden zijn voor het redden van het leven van haar man.

 

Binnen een aantal minuten hadden ze zijn hartslag weer te pakken. Het ambulancepersoneel nam het daarna over. Anneke: ‘Die avond kom je in een rollercoaster terecht. Als 1 keer de hartslag terug is, is de allereerste vraag hoe lang de patiënt zonder zuurstof is geweest? Je denkt dan hij ademt weer, hij heeft het gered. Maar we begrijpen nu pas hoe belangrijk het is geweest dat de burgerhulpverlening zo kort nadat Thijs was weggevallen direct heeft ingegrepen. De eerste 6 minuten zijn cruciaal weten wij inmiddels.’

 

Uiteindelijk heeft Thijs een zware hartoperatie moeten ondergaan. Na een periode van 4 weken kon hij weer terug naar Akkrum. Thijs: ‘Ik voel mij nu weer heel goed, zelfs nog beter dan voor de operatie. Ik volg nog wel een revalidatieprogramma, maar ik klaag niet. Het moment waarop dit gebeurde en het geweldige snelle ingrijpen van de burgerhulpverlening hebben mij mijn leven teruggegeven, dat besef ik heel goed.’ Anneke vult aan: 'Wij wisten voordat dit gebeurde met Thijs niet van de burgerhulpverlening.’

 

Het snelle ter plaatse zijn met een AED en de grote groep Akkrummers die aangesloten is bij de hartslag.nu hulpverleners app heeft ons verrast. Ook al blijft het spannend of een leven gered kan worden, de kans wordt enorm vergroot door de aanwezigheid van dit netwerk. Thijs is jarenlang actief geweest bij de vrijwillige brandweer en heeft zelf veel situaties meegemaakt waar de snelle aanwezigheid het verschil heeft gemaakt tussen leven of dood. Hij had nooit zelf kunnen bedenken dat zijn leven ook nog eens gered zou worden door vrijwilligers die burgerhulpverlener zijn en op hun beurt weer klaar staan voor hun omgeving.

 

Het is fijn dat mensen weten dat dit geweldige hulpnetwerk er is, dichterbij en sneller dan wij ooit hadden kunnen bedenken.

 

Meer info over dit mooie initiatief? Check: www.hartslagnu.nl

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER img6929
15-05-2024

Nieuwe wandelroute centrum Akkrum

LEES MEER whatsapp-image-2024-05-13-at-1
15-05-2024

Zonnig Reuzedei 2024 trekt veel publiek

LEES MEER BELEEF Midden-Friesland Zomer
30-04-2024

BELEEF Midden-Friesland - Zomer_2024

LEES MEER img2839
30-04-2024

Seizoen opening 2024 Openluchtmuseum It Damshûs

LEES MEER schermafbeelding-2024-05-15-om
15-05-2024

Te dwaan YN MIDDEN FRYSLÂN

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen