Het CBS en de klimaatcijfers
Friesland - 25-11-2020
Column
Bouwe de Boer
Projectleider
Freonen Fan FossylFrij Fryslân
Elk jaar, eind september, komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met de rapportage over de Nederlandse energietransitie. Het kan gezien worden als de thermometer in de voortgang naar het Parijs-Akkoord van 2015. In dit akkoord staat dat Nederland in 2030 49% minder broeikasgassen mag uitstoten vergeleken met 1990.
RES
Alle gemeenten hebben daar mee te maken, ook uiteraard de 18 Friese gemeenten. Samen hebben ze de plicht om een plan te maken met de Provincie, het Wetterskip en de lokale netbeheerder (Alliander) waarin staat hoe ze dat gaan aanpakken. Dat heet de RES, de Regionale Energie Strategie.
Mocht je dat interessant vinden: kijk op www.resfryslan.frl
Waar zit de groei?
Het CBS maakt duidelijk dat het tempo in Nederland te traag gaat, het percentage hernieuwbare energie groeide van 7,38% in 2018 naar 8,67% in 2019. Nog lang niet het doel van 14% in 2020.
Waar zit de groei vooral? Wind op zee staat bekend als een gewilde producent van schone stroom, maar in 2017, 2018 en 2019 kwam er geen extra wind op zee. In 2020 komen er wel weer parken op zee gereed.
Fryslân gebruikt elk jaar zo’n 60 PetaJoule (PJ) aan energie (stroom + gas + benzine etc). Zonnestroom is een grote groeier in de productie van schone stroom. Ook in Fryslân, het wordt in snel tempo steeds meer zichtbaar. In 2017 werd door zonnepanelen in Nederland nog geen 8 PJ opgewekt, in 2019 was dat al 18,6 PJ. Van het elektriciteitsgebruik wordt nu 18% duurzaam opgewekt. Nog lang niet de 37% die Nederland heeft afgesproken in 2010.
De wedstrijd
En eigenlijk begint het pas echt in 2030, immers in 2050 moet in Nederland de uitstoot teruggebracht worden tot bijna 100%. We staan dus voor een geweldige wedstrijd, waar we allemaal mee te maken krijgen. Het kan ook een mooie wedstrijd worden waar Fryslân een sterspeler kan zijn. Immers, we hebben de meeste energie coöperaties, de meeste zonnepanelen nu al, de meeste energie neutrale woningen, de meeste elektrische vaartuigen en: we hebben al ons eigen energiebedrijf (energieVanOns). We hebben de beste bouwbedrijven en installateurs, de meeste tankstations voor groengas en schone diesel. Nu nog de echte ambitieuze aanpak met de lokale coöperaties in de hoofdrol. De RES-Fryslân heeft grote potentie om te optimaal te profiteren van deze wedstrijd tegen de klok.
De Fryske RES, dat klinkt als reserve, maar vat het op als fRESh, het ‘Fryske RES Higtepunt’. We blijven het volgen!
Naar overzicht