Reduzum/Grou - 06-01-2021

 

Bistedokter

Column

Dierenartspraktijk Reduzum-Grou

door Menno J. Wiersma | menno@bistedokter.nl

 

“Deze film móet je zien, heit!”, luidde het indringende advies van jongste junior. Hij en ik zitten met een behoorlijk aantal interesses op dezelfde golflengte. Behalve op het gebied van de cinema. Nu wel? Omdat de zwanenzang van ’s werelds allerbeste natuurfilmer meteen zijn meest indrukwekkende is! In ‘A Life on Our Planet’ doet Sir David Attenborough niet alleen verslag van zijn enorm omvangrijke leven als natuurfilmer, het is tevens een getuigenis en een missieverklaring ineen van deze beroemde Britse bioloog die ons beide twee uur lang geboeid aan de beeldbuis kluisterde.

 

Ook Junior heeft veel last van de coronaperikelen. Hij studeert aan de Hogere Hotelschool vooral online en werkt daarnaast heel vaak níet in de horeca. Netflix biedt dan wel eens uitkomst. En vanaf dit najaar kun je daar bovengenoemde documentaire bekijken. Ik had erover gelezen. Sir David is al 94 jaar en heeft in zijn omvangrijke oeuvre zoveel moois vastgelegd. Daarbij gaven critici het commentaar dat ons weliswaar prachtige beelden worden voorgeschoteld, maar dat de ecologische impact van de mens op die weergaloze natuur zelden aandacht kreeg. Wel, dat maakt deze nestor nu in één keer goed. Gedurende zijn leven is de wereldbevolking verviervoudigd en de ongerepte wildernis gehalveerd. Hij zegt daarover: ‘De mens heeft met zijn behoeften de wereld overgenomen. En eerlijk gezegd hebben we de wereld verwoest.’

 

Een deprimerende film dus? Allerminst, gelukkig. Want Sir David biedt oplossingen voor de ellende die we aanrichten. Op de voor hem kenmerkende wijze van indringend vertellen komt hij met praktische voorbeelden wat we kunnen doen. Moeten doen! Want zijn boodschap is overduidelijk, als we zo doorgaan zijn we ook zélf ten dode opgeschreven. We moeten kappen met ontbossing, de verschraling van de biodiversiteit stoppen en bovenal verduurzamen. De beelden zijn aangrijpend en de verkondiging indrukwekkend. En opvallend: Nederland wordt geprezen!

 

Waarom nu juist dit pleidooi terwijl we diep in de negatieve spiraal van de Covid-lockdown zitten? Wel die ellende is immers een uitwas van onze huidige levensstijl en drukt ons temeer met de neus op de feiten! Maar daar kunnen we zelf toch niets aan veranderen? Zeker wel! Collega columnist Bouwe de Boer doet ons niets anders dan steeds weer kleine stapjes influisteren van wat we wél kunnen doen! ‘En jo kinne nea yn ien stap fan de kelder nei de souder.’ Wij eten al lang niet meer elke dag vlees, hebben het huis extra geïsoleerd, het dak vol zonnepanelen en laden daarmee sinds kort ook onze nieuwste aanwinst: een ‘Leaf’. Deze occasion elektrische auto is als een groen blaadje voor deze nog niet zo heel ouwe bok… En kijken die film!

 

 

Columns Bistedokter

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2021-04-06-om
09-04-2021

Opnieuw geen feestelijke Opening Watersportseizoen in Grou

LEES MEER ballenbak
09-04-2021

Nieuwe ballenbak bij Kindcentrum

LEES MEER brug-en-gouden-leeuw
06-04-2021

Vernieuwde website terherne.nl

LEES MEER schermafbeelding-2021-04-06-om
06-04-2021

Nieuws van Hercules

LEES MEER schermafbeelding-2021-03-25-om
06-04-2021

Uitdeelacties via Grou 2030

LEES MEER logo-eijgen-finance
15-03-2021

MKB-financieringsoplossingen.nl

LEES MEER schermafbeelding-2021-04-01-om
27-03-2021

Iwan en Johan de Jong rennen tot het uiterste voor KiKa

LEES MEER 20040750
31-03-2021

Tennis: een van de mooiste sporten in coronatijd

LEES MEER lente-zof
30-03-2021

Verrassend veel te doen tijdens Pasen in Zuidoost Friesland

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen