Reduzum/Grou - 06-01-2021

 

Bistedokter

Column

Dierenartspraktijk Reduzum-Grou

door Menno J. Wiersma | menno@bistedokter.nl

 

“Deze film móet je zien, heit!”, luidde het indringende advies van jongste junior. Hij en ik zitten met een behoorlijk aantal interesses op dezelfde golflengte. Behalve op het gebied van de cinema. Nu wel? Omdat de zwanenzang van ’s werelds allerbeste natuurfilmer meteen zijn meest indrukwekkende is! In ‘A Life on Our Planet’ doet Sir David Attenborough niet alleen verslag van zijn enorm omvangrijke leven als natuurfilmer, het is tevens een getuigenis en een missieverklaring ineen van deze beroemde Britse bioloog die ons beide twee uur lang geboeid aan de beeldbuis kluisterde.

 

Ook Junior heeft veel last van de coronaperikelen. Hij studeert aan de Hogere Hotelschool vooral online en werkt daarnaast heel vaak níet in de horeca. Netflix biedt dan wel eens uitkomst. En vanaf dit najaar kun je daar bovengenoemde documentaire bekijken. Ik had erover gelezen. Sir David is al 94 jaar en heeft in zijn omvangrijke oeuvre zoveel moois vastgelegd. Daarbij gaven critici het commentaar dat ons weliswaar prachtige beelden worden voorgeschoteld, maar dat de ecologische impact van de mens op die weergaloze natuur zelden aandacht kreeg. Wel, dat maakt deze nestor nu in één keer goed. Gedurende zijn leven is de wereldbevolking verviervoudigd en de ongerepte wildernis gehalveerd. Hij zegt daarover: ‘De mens heeft met zijn behoeften de wereld overgenomen. En eerlijk gezegd hebben we de wereld verwoest.’

 

Een deprimerende film dus? Allerminst, gelukkig. Want Sir David biedt oplossingen voor de ellende die we aanrichten. Op de voor hem kenmerkende wijze van indringend vertellen komt hij met praktische voorbeelden wat we kunnen doen. Moeten doen! Want zijn boodschap is overduidelijk, als we zo doorgaan zijn we ook zélf ten dode opgeschreven. We moeten kappen met ontbossing, de verschraling van de biodiversiteit stoppen en bovenal verduurzamen. De beelden zijn aangrijpend en de verkondiging indrukwekkend. En opvallend: Nederland wordt geprezen!

 

Waarom nu juist dit pleidooi terwijl we diep in de negatieve spiraal van de Covid-lockdown zitten? Wel die ellende is immers een uitwas van onze huidige levensstijl en drukt ons temeer met de neus op de feiten! Maar daar kunnen we zelf toch niets aan veranderen? Zeker wel! Collega columnist Bouwe de Boer doet ons niets anders dan steeds weer kleine stapjes influisteren van wat we wél kunnen doen! ‘En jo kinne nea yn ien stap fan de kelder nei de souder.’ Wij eten al lang niet meer elke dag vlees, hebben het huis extra geïsoleerd, het dak vol zonnepanelen en laden daarmee sinds kort ook onze nieuwste aanwinst: een ‘Leaf’. Deze occasion elektrische auto is als een groen blaadje voor deze nog niet zo heel ouwe bok… En kijken die film!

 

 

Columns Bistedokter

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns


LEES MEER penne
22-01-2021

Penne met biefreepjes

LEES MEER zandberg
22-01-2021

'Gekkenhuis'

LEES MEER schermafbeelding-2021-01-20-om
21-01-2021

Aangepast Sint Piterfeest in 2021

LEES MEER schermafbeelding-2021-01-20-om
20-01-2021

Valentijn-actie van Doarpskeamer Akkrum

LEES MEER schermafbeelding-2021-01-20-om
20-01-2021

Doe jij mee met de training Politiek Actief?

LEES MEER schermafbeelding-2021-01-20-om
20-01-2021

Rabobank sluit locatie Burgemeester Kuperusplein

LEES MEER 118506754275159007826679195773
20-01-2021

KBS Sint Radboud organiseert online schoolbingo

LEES MEER schermafbeelding-2021-01-20-om
20-01-2021

Jonge Grouster talenten kunnen financiële bijdrage aanvragen

LEES MEER schermafbeelding-2021-01-19-om
19-01-2021

Oan Tafel gaat naar Vietnam!

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen