Mysterie opgelost door restauratie Mausoleum Cooper
Akkrum - 08-12-2021
In de tuin van Coopersburg te Akkrum staat het mausoleum waarin Frank Cooper, de stichter van Coopersburg, en zijn vrouw Antoinette de Graaf hun laatste rustplaats hebben gevonden. Frank Cooper, alias Folkert Kuipers uit Akkrum, had zijn fortuin gemaakt in Amerika.
Frank en Antoinette zijn beide in Amerika overleden. In 1907 zijn hun gekiste lichamen vanuit Amerika naar Akkrum gebracht en in het mausoleum geplaatst. Na bijna 115 jaar was het mausoleum weer toe aan een flinke restauratie.
Op alle vier hoeken van het mausoleum staat een mollig kinderfiguurtje. Zulke beeldjes dienden als versiering, maar ze hadden vaak ook een symbolische betekenis. De symbolische betekenis van het beeldje op de linkerhoek van het mausoleum was onduidelijk, totdat uit oude foto`s bleek dat dit figuurtje oorspronkelijk een rechtopstaande toorts in de hand droeg. Op initiatief van de Monumentenstichting Boarnsterhim, de eigenaar van het mausoleum, is het beeldje weer in de oude staat teruggebracht. Steenhouwer De Vries uit Buitenpost heeft een nieuwe fakkel uit een bijpassende zandsteen gehakt, die door het beeldje weer fier rechtop wordt gehouden.
Een rechtopstaande fakkel is het symbool van een vrijzinnige levensopvatting en verwijst naar een hernieuwd leven. Het kinderfiguurtje aan de andere kant van de voorgevel heeft een omgekeerde fakkel in de hand, het symbool van het uitgedoofde leven. De beide beeldjes passen nu weer perfect bij elkaar.
De fraaie marmeren tombes in het mausoleum moesten ook gerestaureerd worden. Dat betekende dat de afdekplaten gelicht moesten worden, en de kisten voor het licht zouden komen. Dat was om meerdere redenen een spannende gebeurtenis. Hoe zouden de kisten er na 115 jaar uitzien? En bovenal, zouden we er nu eindelijk achter komen wat er waar was van het verhaal dat de kisten tijdens de officiële bijzetting te lang waren en door de plaatselijke timmerman waren ingekort? Wel, de houten kist van Antoinette paste ruim in de tombe, maar de kist van Frank had een zinken omhulsel en was daardoor inderdaad te lang voor de tombe. Dat probleem is destijds opgelost door een stuk uit de achterste buitenmuur te hakken, waardoor de kist alsnog paste, al was het millimeterwerk. We zijn blij dat we nu eindelijk weten hoe het zit, maar het is toch een beetje jammer dat het verhaal van de timmerman nu geen mysterie meer is.
De op de kist van Antoinette gevonden begeleidingsformulieren gaven aanleiding tot onderzoek naar waar ze precies begraven is geweest. Het antwoord daarop hebben we nog niet, maar uit het onderzoek is al wel gebleken dat ze niet op 31 december 1878 is overleden, zoals op de tombe staat vermeld, maar op 16 december 1879.
Kees de Boer, Anne Dykstra en Aaltsje Siesling
Foto: Beeldhouwer Arnold Heida aan het werk
Naar overzicht