Sibrandabuorren - 17-03-2021

 

De lente komt eraan. Bij CSA en Permacultuur-tuinderij Ús Hôf in Sibrandabuorren is al volop activiteit. Op zondag 21 maart om 16.00 uur luiden ze het nieuwe seizoen in met een digitale kennismaking.

 

Er is landelijk goed te merken dat veel mensen door corona veel meer bewust zijn geworden over de herkomst van hun voedsel. De lange afstand maakt de toelevering kwetsbaar en al die vervoerskilometers zijn niet goed voor het klimaat. Bovendien is het raar om aardappels uit Israël te eten als die uit Nederland aan de koeien worden gevoerd. Via de keuze voor ons voedsel hebben we ook invloed op hoe onze omgeving eruitziet. Of het een aantrekkelijk landschap is met veel diversiteit, bloemen, bosjes, bomen of dat er een kale vlakte prijkt, ook al is die groen.

 

Het nieuwe normaal: wij eten lokaal

De afgelopen jaren zijn steeds meer boeren en burgers gaan samenwerken aan nieuwe manieren van voedsel verbouwen en verkopen. Zo zijn door het hele land CSA’s gestart. CSA staat voor Community Supported Agriculture, een vorm van landbouw die door de gemeenschap wordt ondersteund. Boeren zijn verzekerd van afzet doordat ze met burgers afspraken hebben gemaakt over de afname van hun producten. Burgers zijn op deze manier verzekerd van verse en lokale groente, en in het geval van een CSA-boerderij of voedselcoöperatie ook van lokaal fruit, vlees, brood, kaas, eieren en zuivel, vaak aangevuld met producten van de Bio-groothandel.

 

In Nederland zijn er nu in totaal meer dan 80 CSA tuinderijen, 9 Herenboerderijen, en zo’n 25 Voedselcoöperaties. En dat aantal blijft almaar maar toenemen. In het weekend van 20/21 maart zullen door het hele land online kennismakingsbijeenkomsten plaatsvinden. Deze zijn te bekijken via de website www.wijetenlokaal.nl

 

Een van deze CSA’s is Permacultuur-tuinderij Ús Hôf is Sibrandabuorren. Sinds 2014 kunnen bewoners van de Lege Geaën en omgeving Sneek hier terecht voor hun dagelijkse groeten. Leden van de tuin betalen een vast bedrag afgestemd op hun huishouden en kunnen vervolgens oogsten naar behoefte. Ook is het mogelijk om een groentetas af te halen. Maar wel als deelnemer voor het hele seizoen. Zo is tuinder Michel verzekerd van een inkomen en de leden van hun dagelijkse portie onbespoten, kraakverse groenten.

 

Omdat er veel belangstelling is voor deze manier van werken, organiseren zij op zondag 21 maart om 16.00 uur een online ‘open dag’. Zo kan iedereen Corona-proof kennismaken. De weken daarna kunnen belangstellenden tussen 11.00 – 12.00 uur terecht voor een rondleiding over de tuin in kleinere groepjes. Eind april start het oogstseizoen. Meer informatie op www.ushof.nl

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2021-05-18-om
20-07-2021

MiddelPunt Media geeft inspiratie magazine uit

LEES MEER schermafbeelding-2021-08-03-om
03-08-2021

MiddelPunt zoekt bezorgers

LEES MEER turfbok

Varen met de turfbok

LEES MEER 21062850trainer-wilfred-meulma
22-07-2021

Tennistrainer 10 jaar in Akkrum

LEES MEER img0762
21-07-2021

Wethouder op bezoek bij Plaatselijk Belang Akkrum

LEES MEER geannuleerd-shantykoren-akkrum
22-07-2021

Shantydag in Akkrum gaat toch niet door

LEES MEER promobyld-foar-social-media
14-07-2021

Omrop Fryslân komt nei Akkrum/Nes!

LEES MEER foto-30-06-2021-om-1249
14-07-2021

Doe ook mee aan de buurtschouw

LEES MEER zcoc5hmreu6fs1talvwtw
14-07-2021

De Lantearne tuin, een ontmoetingstuin voor het hele dorp

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen