Grou - 31-03-2021

 

Column door:

Notariskantoor Mirjam Bos

 

“Verliefd, verloofd, getrouwd…. tot de dood ons scheidt” is een droom voor velen die een relatie beginnen. Helaas komt het in veel situaties voor dat echtparen, geregistreerde partners of samenwonende stellen besluiten uit elkaar te gaan.

 

Partners proberen vaak in goed overleg hun scheiding te regelen. Mediation werkt dan beter dan een scheiding via de rechtbank. Mediation is het oplossen van conflicten tussen twee of meer partijen onder begeleiding van een bemiddelaar, mediator genoemd. Mediation kent voordelen ten opzichte van een juridische strijd via advocaten. Het traject is korter en sneller, er is deskundige gespreksbegeleiding, de kosten zijn relatief laag en de onderlinge communicatie verbetert vaak. Bovendien wijst de praktijk uit dat een overeenkomst die via een mediator wordt gesloten minder vaak uitmondt in nieuwe conflicten.

 

Sinds januari 2021 werk ik als notaris-mediator samen met een register mediator. Haar naam is Angelique Kloosterman van Vizier Mediation uit Harlingen. Zij is elke vrijdag op afspraak aanwezig in het Raadhuis. Zij heeft zich gespecialiseerd in familie mediation en financieel en fiscaal scheidingsadvies. Daarnaast kunnen we ook samen als comediators een scheiding begeleiden. Vizier mediation is ingeschreven in het register van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN), de landelijke beroepsfederatie die de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van mediators bewaakt en er op toeziet dat de kennis en vaardigheden van mediators op peil blijven.

Verder is Angelique Kloosterman ingeschreven bij de Rechtbank, het Juridisch Loket en bij de Raad voor Rechtsbijstand. Als gevolg hiervan is het mogelijk dat mensen die het nodig hebben een beroep kunnen doen op gesubsidieerde mediation, ook wel “toevoeging” genoemd. Dit houdt in dat de overheid een deel van de kosten van de bemiddeling betaalt. Ook een rechtsbijstandverzekering vergoedt soms de kosten.

Tijdens een mediation gaan beide partijen met elkaar in gesprek met als doel duidelijke afspraken te maken. Als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn, nemen zij, als de wens daartoe bestaat, deel aan de gesprekken. Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan en een convenant. Vervolgens wordt dit convenant, in het geval van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap met kinderen, ingediend bij de rechter die de scheiding uitspreekt. Bij een geregistreerd partnerschap zonder kinderen is een handtekening van een notaris of een advocaat voldoende. De uitspraak van de rechter, de zogenaamde echtscheidingsbeschikking, of de verklaring van de notaris of advocaat wordt ingeschreven in de gemeente. Na deze inschrijving is men officieel gescheiden.

 

Vervolgens is het de taak van de notaris om de afspraken die zijn gemaakt over de verdeling van de woning en/of onderneming uit te voeren in een akte van verdeling. Eventuele nieuwe testamenten worden ook door de notaris opgesteld. Zo kan de scheiding van A tot Z geregeld worden in het Raadhuis. Als er alsnog na de scheiding conflicten over alimentatie of omgang met kinderen ontstaan kan Angelique Kloosterman bemiddelen en/of een nieuwe alimentatieberekening maken.

 

Wilt u een kennismakingsgesprek met Angelique Kloosterman of meer informatie over dit onderwerp, dan bent u van harte welkom op mijn kantoor. Een telefonische afspraak of een online bespreking kan natuurlijk ook. Heeft u een onderwerp dat u graag in een volgend nummer van Middelpunt behandeld wilt hebben, stuur dan een e-mail naar info@notarismirjam.

 

 

www.notarismirjam.nl

Stationsweg 1 Grou

(0566) 60 14 04

 

 

Op de foto: Notaris Mr Mirjam Bos, gespecialiseerd in scheidings­bemiddeling, erfrecht en estate planning.

 

 

Columns Notariskantoor Mirjam BosNaar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2021-04-06-om
09-04-2021

Opnieuw geen feestelijke Opening Watersportseizoen in Grou

LEES MEER ballenbak
09-04-2021

Nieuwe ballenbak bij Kindcentrum

LEES MEER brug-en-gouden-leeuw
06-04-2021

Vernieuwde website terherne.nl

LEES MEER schermafbeelding-2021-04-06-om
06-04-2021

Nieuws van Hercules

LEES MEER schermafbeelding-2021-03-25-om
06-04-2021

Uitdeelacties via Grou 2030

LEES MEER logo-eijgen-finance
15-03-2021

MKB-financieringsoplossingen.nl

LEES MEER schermafbeelding-2021-04-01-om
27-03-2021

Iwan en Johan de Jong rennen tot het uiterste voor KiKa

LEES MEER 20040750
31-03-2021

Tennis: een van de mooiste sporten in coronatijd

LEES MEER lente-zof
30-03-2021

Verrassend veel te doen tijdens Pasen in Zuidoost Friesland

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen