Friesland - 24-12-2021

 

Afgelopen zomer ben ik gebeld door een meneer. Zijn vrouw is ernstig ziek en de verwachting is dat ze ergens in de herfst zal overlijden. Of ik een keer wil komen om over haar uitvaart te praten. En zo zit ik een week later met hen beiden in hun woonkamer. Eigenlijk hebben ze maar één belangrijke vraag: ze willen de uitvaart zo duurzaam mogelijk en of ik hen daarbij kan ondersteunen. Ik kan daar alleen maar “Ja, graag” op antwoorden omdat het een onderwerp is wat me na aan het hart ligt.

 

Duurzaam betekent in essentie zo beperkt mogelijk gebruik van middelen en (nieuwe) materialen. En wat er wordt gebruikt, zo natuurlijk mogelijk. Samen bedenken we hoe het zou kunnen: een opbaarplank die door meneer zelf wordt getimmerd van afvalhout van een eerdere verbouwing. Een wade gemaakt uit een grote lap linnen die mevrouw nog in de kast heeft liggen. Een digitale rouwkaart met daarop de vraag of mensen een bloem willen meenemen uit eigen tuin of uit de natuur. Afscheid in het dorpskerkje, waar veel mensen lopend of op de fiets kunnen komen zodat de autokilometers beperkt blijven. En dan begraven op de begraafplaats bij de kerk, en een samenkomst in de kantine van het sportveld. Catering met zoveel mogelijk biologische en lokale producten.

 

Enkele maanden later overlijdt mevrouw. Op de dag van de uitvaart ben ik al vroeg bij de familie. Ze gaan samen de wade sluiten en daarna zullen we haar op de baarplank uit huis dragen en met de rijdende baarwagen van huis naar de kerk brengen. Het moment van het sluiten van de wade is emotioneel. Het is het laatste moment dat haar man en kinderen haar nog kunnen zien, kunnen aanraken. Met veel liefde en veel tranen vouwen ze de wade dicht. Dan krijgt de oudste dochter een ingeving. Ze pakt het dekentje dat haar moeder altijd om sloeg als ze het koud had en dat de afgelopen tijd steeds op haar bed heeft gelegen. “Mama moet het lekker warm hebben”. Met die woorden dekt ze haar moeder met het dekentje toe.

 

In een flits zie ik dat het een fleecedekentje is. Heerlijk warm, maar helemaal synthetisch … Heel even aarzel ik. En dan besluit ik er niets van te zeggen. Het is zo’n intiem en liefdevol moment, ik kan het niet over mijn hart verkrijgen dat te verstoren door te zeggen dat een fleecedekentje eigenlijk niet kan omdat het in de grond nooit goed zal verteren.

 

In al zijn eenvoud en soberheid is het een prachtig afscheid. Alles zoals moeder het wilde: duurzaam en milieuvriendelijk. Op dat ene fleecedekentje na dan.

 

 

Anne de Jong

 

Hebt u vragen of wilt u eens praten over uw wensen voor uw afscheid? U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken.

Anne de Jong Uitvaartzorg, tel. 0566 – 60 29 22,

www.dejonguitvaartzorg.nl

 

 

Columns Anne de Jong Uitvaartzorg

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER vrolijke-vrijmarkt-grou-24
23-04-2024

Vrolijke Vrijmarkt in Grou

LEES MEER image001
23-04-2024

100 jaar De Tuolle in Tersoal

LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER schermafbeelding-2024-04-16-om
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Columns

Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER poster-open-dag-definitief
03-04-2024

De dierenartsenpraktijk opent haar deuren voor publiek!

LEES MEER photo-anya-petra-eijer-06752-2
20-04-2024

Even voorstellen

LEES MEER mirjambos
19-04-2024

Erfdienstbaarheid, kwalitatieve verplichting, kettingbeding

LEES MEER kees-parttechniek
18-04-2024

Je nieuwe werk bevalt niet, wat nu?

LEES MEER img5319bvanoyenlr
18-04-2024

Oldeberkoop (6,3 km)

LEES MEER xannevera-wergeabloeit-lores-3
17-04-2024

Bi-cycle of bye-sukkel?

LEES MEER leo-boermans
05-04-2024

De kop erbij en soms een beetje geluk!

LEES MEER img7314
04-04-2024

Laatste Reis

LEES MEER nature-today-foto-velduil
03-04-2024

Velduilen floreren met veel veldmuizen

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen