Klimop (Klimmerblêd, Hedera helix)
Friesland - 12-10-2023
Column
Sake P. Roodbergen
“Klimop, ook wel eiloof, veil of ifte genoemd, is een groenblijvende, houtige liaan uit de klimopfamilie. De plant groeit op vochtige, voedselrijke grond langs muren en ook schoorstenen, en tegen bomen waaraan de plant zich met korte hechtwortels vastklampt”.
Dit is wat Wikipedia, de online encyclopedie vertelt over deze welbekende plant uit bos en tuin. Wikipedia verklapt niets over de status van deze plant: is het nu een struik of een boom? Een liaan wil zeggen dat hij niet zelfstandig de lucht ingroeit zoals een echte boom, maar gebruik moet maken van andere planten of andere objecten om ‘lucht te happen’. Toch wordt de plant to de bomen gerekend. Maar er is best wel wat meer over deze vaak onderschatte plant te vertellen. Allereerst over zijn bloeiperiode. Tegen de normale gang van zaken in, komt deze plant in de herfst in bloei.
Als de Kastanjebladeren gaan verdorren gaat deze dwarsligger juist bloemen vormen! (zie bovenste foto). En omdat het een royale stuifmeel- en nectarvormer is, is dat een kolfje naar de hand van een enorm leger aan insecten. Zo zorgt de Klimop voor een verlenging van bijvoorbeeld het vlinder- en zweefvliegenseizoen. In deze zin verhoogt de Klimop de biodiversiteit van onze tuinen in hoge mate. De onderste foto toont de dagvlinder Atalanta (Fries: Nûmerflinter) en twee Blinde bijen (Fries: Bline bij), die geen bij is maar de meest talrijke zweefvliegsoort in ons land. Alleen al deze eigenschappen van de Klimop maken de plant tot een heel waardevol bestanddeel van onze tuinflora. Het geduld bij deze plant wordt wel wat op de proef gesteld, want het duurt een jaar of tien voordat een kiemplant van de Klimop eindelijk tot bloemdragende plant komt. Reden temeer om met die bloei behoedzaam om te springen en de (herfst)snoei tot een minimum te beperken.
Bronnen: Beammen (2021) en Spinnen, Wantsen en Sweefmiggen (2023) (natoergidsen van auteur)
Tekst en foto’s: Sake P. Roodbergen