Wat je beter niet kunt zeggen tijdens een sollicitatiegesprek
Grou - 06-07-2023
Column door:
Kees van den Bosch
Adviseur Technische Carrières
Een sollicitatiegesprek is een cruciale stap in het proces van het vinden van een nieuwe baan. Het is de gelegenheid waarin de werkzoekende de kans krijgt om een goede indruk te maken en zijn of haar vaardigheden en geschiktheid voor het werk te tonen. Hoewel het erg belangrijk is om jezelf te zijn en je persoonlijkheid te laten zien, zijn er bepaalde dingen die je beter niet kunt zeggen tijdens een sollicitatiegesprek. Zoals:
"Ik heb een enorme pesthekel aan mijn baas"
Een van de belangrijkste aspecten van een sollicitatiegesprek is het tonen van professionaliteit en een positieve houding. Door negatieve opmerkingen te maken over huidige of vorige werkgevers, ontstaat de indruk dat iemand ‘moeilijk’ is of snel klaagt. Zeker als het een terugkerend ritueel is in het gesprek. Dit kan potentiële werkgevers afschrikken en twijfels oproepen over het vermogen om goed in een team te functioneren.
"Ik weet bijna niks over het bedrijf / de baan"
Voordat iemand naar een sollicitatiegesprek gaat, is het wel handig dat diegene zich verdiept in het bedrijf en de functie. Geeft men aan weinig of geen kennis te hebben over het bedrijf en de functie, dan laat dat een gebrek aan interesse en voorbereiding zien.
"Wat zijn de werktijden en hoeveel vakantiedagen krijg ik?"
Hoewel het begrijpelijk is dat er informatie wordt gedeeld over de werktijden en arbeidsvoorwaarden, is het beter om deze vragen te bewaren voor een later stadium van het sollicitatieproces. In het eerste gesprek is het belangrijk om te concentreren op het bespreken van vaardigheden, ervaring en motivatie. Het te vroeg stellen van vragen over secundaire arbeidsvoorwaarden kan de indruk wekken dat er alleen interesse is in het salaris en de voordelen, in plaats van de inhoud van de functie.
"Ik weet niet wat mijn zwakke punten zijn"
De vraag naar zwakke punten is een veelvoorkomende vraag tijdens sollicitatiegesprekken. Het is belangrijk om vooraf over zwakke punten na te denken en ze op een constructieve manier te kunnen benoemen. Het getuigt van zelfbewustzijn en groeipotentieel als iemand in staat is om eerlijk te zijn over zwakheden en tegelijkertijd te benadrukken hoe eraan gewerkt kan worden om ze te verbeteren.
"Ik heb geen vragen"
Aan het einde van het gesprek, wordt geheid de vraag “Heb je nog vragen?” gesteld. Het is belangrijk om vragen te stellen die relevant zijn voor de functie en het bedrijf en die laten zien dat de sollicitant actief geïnteresseerd is in de rol. Deze vragen geven ook de mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in het bedrijf en te bepalen of het een goede match is voor zowel werkgever als werknemer.
Als de sollicitant bewust is van wat wel en niet te zeggen, worden de kansen op een succesvol sollicitatiegesprek vergroot. Maar vergeet niet vooral jezelf te zijn. Meer dan jezelf kan je niet worden.
Hebt u vragen of opmerkingen?
058 8330001, De Finnen 10, 9001 XW Grou
Op de foto: team PART Techniek,
van links naar rechts: Sybolt van der Eems, Chris Postma, Iris Mulder, Kees van den Bosch
Naar overzicht