Grou - 12-10-2021

 

Column door:

Notariskantoor Mirjam Bos

 

In een vorige bijdrage in Middelpunt zijn een aantal alternatieven voor het onterven van kinderen besproken. In dit nummer worden de mogelijkheden van het benoemen van een bewindvoerder, van het opnemen van een legaat in het testament of van het verbinden van voorwaarden aan een erfdeel besproken.

 

Als ouders een kind willen onterven, omdat hun kind niet met geld om kan gaan, schulden heeft of verslaafd is, kan er in het testament een bewindvoerder benoemd worden die het erfdeel beheert. Hiermee wordt voorkomen dat het erfdeel wordt besteed aan de verslaving of gebruikt wordt om de schulden van het kind te betalen. Schuldeisers kunnen zich tijdens het bewind niet verhalen op het erfdeel. Als de ouder overleden is, heeft het kind drie mogelijkheden om te reageren op het in het testament beschreven bewind. Ten eerste kan het erfdeel verworpen worden met een gelijktijdig beroep op de legitieme portie. Dan eindigt het bewind en krijgt het kind een bedrag uit de erfenis ter grootte van de helft van het erfdeel. Ten tweede kan het kind het bewind accepteren en na vijf jaar door de rechter laten beëindigen wegens goed gedrag. Daarmee vervalt de zeggenschap van de bewindvoerder en kan het kind voortaan zelf over het erfdeel beschikken. Als laatste mogelijkheid kan het bewind aanvaard worden. De bewindvoerder bepaalt dan wat er met het erfdeel gebeurt en legt rekening en verantwoording af aan het kind.

 

Soms hebben kinderen een door de kantonrechter benoemde bewindvoerder, omdat ze schulden hebben of geboren zijn met een verstandelijke beperking. Als deze kinderen erven, beslist de bewindvoerder voor hen over de verdeling van de erfenis. Daarnaast moet de bewindvoerder over het erfdeel rekening en verantwoording afleggen aan de kantonrechter. Het gevolg is dat de kantonrechter ook een stem heeft in de besluiten over de afwikkeling van de erfenis. Om dit te voorkomen kunnen ouders het kind een legaat toekennen van een bedrag ter grootte van diens legitieme deel.

 

Ouders kunnen aan het erfdeel van een kind voorwaarden verbinden. Zij kunnen bepalen dat de erfenis na het overlijden van dat kind naar een goed doel gaat en niet naar diens partner. Er kan ook bepaald worden dat het eigen vermogen van het kind “op” moet zijn, voordat het erfdeel gebruikt mag worden. De juridische benaming hiervoor is “tweetrapsmaking”, in de volksmond ook wel “tweetrapsraket” genoemd. Creatieve kinderen geven soms hun eigen vermogen weg of besteden het aan een extra dure vakantie, zodat er aan het opmaken van de erfenis kan worden begonnen.

 

Een goede manier om een onterving te voorkomen is het aangaan van een gesprek om de geschillen bij te leggen of om samen een oplossing voor de problemen te zoeken. De beste resultaten worden vaak via mediation bereikt. Een mediator begeleidt het gesprek en heeft kennis van het erfrecht.

 

Voor meer informatie over de alternatieven voor het onterven van kinderen of over mediation, bent u van harte welkom op mijn kantoor. Heeft u een onderwerp dat u graag in een volgend nummer van Middelpunt behandeld wilt hebben, stuur dan een mail naar info@notarismirjam.nl

 

 

www.notarismirjam.nl

Stationsweg 1 Grou

(0566) 60 14 04

info@notarismirjam.nl

 

 

Op de foto: Notaris Mr Mirjam Bos, gespecialiseerd in scheidings­bemiddeling, erfrecht en estate planning.

 

 

Columns Notariskantoor Mirjam Bos



Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER vrolijke-vrijmarkt-grou-24
23-04-2024

Vrolijke Vrijmarkt in Grou

LEES MEER image001
23-04-2024

100 jaar De Tuolle in Tersoal

LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER schermafbeelding-2024-04-16-om
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Columns

Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER poster-open-dag-definitief
03-04-2024

De dierenartsenpraktijk opent haar deuren voor publiek!

LEES MEER photo-anya-petra-eijer-06752-2
20-04-2024

Even voorstellen

LEES MEER mirjambos
19-04-2024

Erfdienstbaarheid, kwalitatieve verplichting, kettingbeding

LEES MEER kees-parttechniek
18-04-2024

Je nieuwe werk bevalt niet, wat nu?

LEES MEER img5319bvanoyenlr
18-04-2024

Oldeberkoop (6,3 km)

LEES MEER xannevera-wergeabloeit-lores-3
17-04-2024

Bi-cycle of bye-sukkel?

LEES MEER leo-boermans
05-04-2024

De kop erbij en soms een beetje geluk!

LEES MEER img7314
04-04-2024

Laatste Reis

LEES MEER nature-today-foto-velduil
03-04-2024

Velduilen floreren met veel veldmuizen

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen