Akkrum - 02-06-2021

 

De Terptsjerke (Protestantse Gemeente Akkrum) heeft een eigen pastorie met een tuin. Vroeger woonde de dominee met het gezin in de pastorie, tegenwoordig wordt deze ruimte als werkplek gebruikt door de pastoraal medewerker en vinden er ontmoetingen, vergaderingen en vieringen plaats. Deze ruimte staat bekend als “de Lantearne”, aan de Dringelstrjitte 13 in Akkrum.

 

De Lantearne heeft een grote tuin die op het zuiden én midden in het dorp ligt. PG Akkrum vindt het belangrijk toegankelijk te zijn voor iedereen, of je nu wel of niet aangesloten bent bij een kerk, wel of niet gelovig, iedereen is welkom. Dit stralen we graag uit door de Lantearne-tuin in de toekomst toegankelijk te maken voor alle bewoners van Akkrum, Nes en haar toeristen. Een tuin waar je elkaar kunt ontmoeten, kunt genieten van de natuur of tot rust kunt komen.

 

Het wordt een duurzame en gemakkelijk te onderhouden tuin. Een tuin die bereikbaar is via de Boeresteeg. Een tuin met een kapschuur waar je beschut kunt zitten en waar je informatie vindt over de Bijbelse planten en kruiden die er groeien. Een tuin met graspaden die langs borders vol wilde bloemen als klaprozen en korenbloemen en vaste planten als mariadistel, akelei, duizendblad en moederkruid slingert. Langs een kruidentuin vol munt, peterselie, rozemarijn, tijm, salie en oregano. Langs de appelbomen, jasmijn en de te planten vijgenbomen en acacia’s. Een graspad wat uitkomt op het “stap” waar je water uit de Trigreppel naar boven kunt pompen. Een border vol bessenstruiken waar je ’s zomers van mag snoepen. Een tuin met ruimte voor bijen, vlinders en vogels en graspaden die in het voorjaar bedekt zijn met krokussen en sneeuwklokjes.

 

Kinderen vinden er een speelplaats waar ze zorgeloos kunnen spelen terwijl ouders elkaar kunnen ontmoeten en bijpraten. Een tuin waar na afloop van een kerkdienst op het terras of onder de pergola koffie wordt gedronken. Waar op een zomeravond verhalen worden verteld en waar muziek wordt gemaakt. Een plek waar je gewoon, zomaar op een doordeweekse dag, heerlijk op een bankje of in de kapschuur kunt genieten van het buitenleven. Oftewel: een plek voor de hele gemeenschap, waar jong en oud, elke dag, welkom is.

 

Inmiddels is gestart met de eerste voorbereidingen om van de huidige tuin een mooie plek te maken. De oude, ongezonde bomen en struiken zijn er uitgehaald, de grond is geëgaliseerd en gefreesd. Binnenkort komt er een laag teelaarde op de borders en zullen deze worden ingezaaid met één-jarige bloemen. In het najaar worden de bomen en planten geplant en stapje voor stapje zal een pergola en een kapschuur worden gebouwd en geplaatst.

 

Er wordt hard gewerkt om de tuin er uit te laten zien zoals we dat in gedachten hebben. Alle hulp is welkom, samen werken en bouwen aan de tuin geeft gemeenschapszin en plezier. Wie het leuk vindt om mee te helpen met het realiseren van de tuin, om deze te onderhouden of wie mooie ideeën of vragen heeft, laat het weten per mail via info@pgakkrum.nl t.a.v. Rein Huitema.

 

De Lantearne-tuin, een ontmoetingstuin voor het hele dorp!

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER akkrum-nes-bloeituitreiking-ch
09-07-2024

Uitreiking cheques Bloeiweek

LEES MEER winnaars-fjouwer-fan-grou-2024
09-07-2024

Mooie editie ‘De Fjouwer van Grou’ levert naast sterke verhalen verrassende winnaars op

LEES MEER BELEEF Midden-Friesland Zomer
30-04-2024

BELEEF Midden-Friesland - Zomer_2024

LEES MEER mp2414pagina08
26-06-2024

Te dwaan YN MIDDEN FRYSLÂN

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen