Akkrum/Nes - 11-02-2021

 

Column

Leppagreide Yn'e Sinne

Tekst: Tineke Cazemier

 

De bouw van het zonnepark Leppagreide komt steeds een stap dichterbij. Over de plannen, de te nemen hordes in het traject en de voortgang van het zonnepark berichten we maandelijks in deze column “Leppagreide yn’e sinne”.

 

Winterse taferelen in Akkrum en Nes. De percelen tussen de Rijksweg 32 en het spoor waar het zonnepark Leppagreide is gepland zijn wit, met hier en daar nog wat groen. Er zijn verder nog geen activiteiten op het terrein. Achter de schermen en aan de tekentafel wordt nog hard gewerkt om “de puzzel” goed te leggen. Rijdend naar Leeuwarden zag ik twee zonneparken liggen, waarbij de zonnepanelen bedekt waren met een dikke laag sneeuw. En vroeg me serieus af of de betreffende energiecoöperaties nu met een veger in de weer moesten.

 

Lokale energiecoöperaties staan op dit moment volop in de aandacht. “Lokale energiecoöperaties winnen aan belang” kopt NOS-nieuws. “Ze krijgen een steeds belangrijkere rol toebedeeld door gemeenten. De bedoeling van het klimaatakkoord is dat burgers en lokale bedrijven voor ten minste de helft eigenaar worden van lokaal opgewekte energie. In dat streven kunnen de coöperaties een sleutelrol vervullen”.

 

Piet Dijkstra en Tom Yntema van onze eigen coöperatie Duurzaam Akkrum Nes (DAN), haken hier graag op aan: “Het project Leppagreide is hier een mooi voorbeeld van. Een project voor en door de inwoners van Akkrum en Nes. Daarnaast hebben we in november 2020 de Samenwerkende Heerenveense Energie Coöperatie opgericht. Dit is een samenwerking tussen de energiecoöperaties van Akkrum-Nes (DAN), Aldeboarn en Aengwirden. Het doel van de samenwerking is om ook grotere duurzame energieprojecten op te kunnen pakken binnen de gemeente. Op dit moment werken we samen met de gemeente Heerenveen onder andere aan de ontwikkeling van het zonnepark Klaverblad Noord Oost. Die samenwerking moet ertoe leiden dat in 2023 een zonnepark van ongeveer 30 hectare gerealiseerd wordt. Hiermee kunnen bijvoorbeeld 10.000 woningen van stroom worden voorzien. Door te participeren zorgen we er voor dat de netto opbrengst gestort wordt in een duurzaamheidsfonds. Als Samenwerkende Heerenveense Energie Coöperatie vinden we het belangrijk dat de opbrengsten weer ten goede komen aan de inwoners van de gemeente Heerenveen. Voor ons is dit een belangrijk motief om deel te nemen. Daarnaast hebben we als inzet dat de stroom die opgewekt wordt via onze eigen noordelijke energieleverancier ‘Energie VanOns’ in de markt wordt gezet. ‘Energie VanOns’ is 100% lokale groene energie en de meest duurzame energie van Nederland. En het mooie is, iedereen kan klant worden!”

 

Tot slot. Nog even een specialist gevraagd naar de sneeuw op de panelen. “Mooi laten liggen” zegt hij, “in deze tijd van het jaar nauwelijks rendementverlies en ze worden er hartstikke schoon van”. Dat u het weet.

 

 

Columns Leppagreide

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2024-03-05-om
05-03-2024

De Kletskous heeft een nieuw gezicht

LEES MEER schermafbeelding-2024-03-05-om
05-03-2024

Tien jaar Repaircafé Akkrum/Nes

LEES MEER fakkelmoment
05-03-2024

Grou laat Oekraïne niet in de kou!

LEES MEER mp-202406pagina12
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen