Friesland - 16-03-2021

 

Column

Bouwe de Boer

Projectleider

Freonen Fan FossylFrij Fryslân



Nederland zal van het aardgas af … Ja, maar wanneer dan?

 

Er zijn vorig jaar meer CV-ketels verkocht dan in het jaar er voor. Blijkbaar is er niet veel geloof dat het snel zal gaan met de afschakeling van aardgas. Wie nu nog een ketel koopt, heeft een punt. Van het gas af zal inderdaad niet snel gaan. In uw dorp is de kans bijzonder klein dat er binnen 15 jaar iemand aanbelt om het gas af te sluiten. Het zou zelfs kunnen zijn dat het gas een blijvertje is, maar dan in de vorm van Groengas (biogas) of waterstofgas. Op beide kan de CV-ketel prima branden.

 

De CV-ketel is dus een nog wel even een blijvertje in de bestaande woningbouw de komende jaren. In nieuwbouw vind je echter al jaren bijna geen CV-ketel meer terug.

 

97% van de woningen die dit jaar
in Fryslân worden gebouwd
krijgt geen gas-aansluiting meer

 

De verwarming, het koken en het tapwater, het wordt allemaal elektrisch geregeld. Daar is de warmtepomp sterk in opkomst.

 

300.000

Dat is ongeveer het aantal woningen in Fryslân, waarvan bijna 100.000 in de huursector. Van die woningen zullen er per jaar honderden van het gas gaan, maar eerst vooral in woonwijken van grotere steden.

 

Besparen met de CV-ketel

Dat CV-ketels erg zuinig zijn is een feit, maar het kan nog zuiniger! Elke CV-ketel heeft een mogelijkheid om de maximale temperatuur in te stellen van het water wat naar de radiatoren gaat.

Standaard (fabrieks-instelling) staat die temperatuur afgesteld op 80 graden. En dat geeft een veel slechter rendement dan op de folder staat. Dat hoge rendement is namelijk gebaseerd op water van 60 graden.

 

Grou2030 en Akkrum-Nes

In deze Middelpunt laten Grou2030 en de energie-coöperatie Akkrum Nes zien hoe ze jou kunnen helpen om de CV op 60 graden te zetten. Daarmee bespaar je zeker € 60 euro per jaar en maak je kans op het aanbod van Urgenda: een jaar lang gratis energie!

 

Maar ook is er kans op € 2500 voor het dorp. Dit is je kans om simpel geld te besparen en het dorp te helpen! Wie gaat dit winnen? Meedoen alleen al … staat leuk op je CV.

 

 

 

Columns Bouwe de Boer

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER img-20240327-wa0004
02-04-2024

v.v. Akkrum organiseert het Voetbalfestival

LEES MEER schermafbeelding-2024-03-05-om
05-03-2024

Tien jaar Repaircafé Akkrum/Nes

LEES MEER mp202407pagina12
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen