Akkrum/Nes - 30-03-2021

 

Column

Leppagreide Yn'e Sinne

Tekst: Tineke Cazemier

 

De bouw van het zonnepark Leppagreide komt steeds een stap dichterbij. Over de plannen, de te nemen hordes in het traject en de voortgang van het zonnepark berichten we maandelijks in deze column “Leppagreide yn’e sinne”.

 

De percelen tussen de Rijksweg 32 en het spoor liggen er ogenschijnlijk rustig bij. Maar niets is wat het lijkt. Vlak na de vorstperiode zijn de trekproeven uitgevoerd. Hiermee wordt bepaald hoe diep de palen van de onderconstructie, dit is het raamwerk waarop de panelen straks worden bevestigd, de grond in moeten. Ook wordt aan de hand van deze proeven bepaald welke vorm de palen moeten hebben. Martijn Teela, één van de technische mannen in de werkgroep Leppagreide en begeleider van de bouw van het zonnepark, was op locatie op dat moment. Hij meldt: “Het is zompige grond en de verwachting is dat we de langste en breedste palen nodig hebben die voorhanden zijn. Als een wokkel worden die straks de grond in gedraaid. Een bureau is nu voor ons aan het rekenen en op basis van de uitkomsten kunnen de makers van de onderconstructie, de ‘Mannen van Staal’, aan de slag”.

 

Martijn geeft aan dat de planning van het project iets naar achteren is geschoven. Hij verwacht de oplevering van het park in augustus 2021 in plaats van juni. Hij zegt hierover: “We hebben nog een puzzel te leggen als het gaat om de locatie van het inkoopstation van Liander. Omdat er een stroomkabel loopt in ons plangebied hadden we in ons oorspronkelijke plan het inkoopstation in het transformatorstation op het zonnepark gedacht, daar zou dan de opgewekte stroom het stroomnet van Liander op kunnen. Omdat Liander bij eventuele calamiteiten ten aller tijde bij haar inkoopstation moet kunnen, zijn we nu druk bezig om daar een betere, en voor alle partijen goede locatie voor te vinden”. Hij vervolgt: “Alle partijen denken met ons mee hoe we dit kunnen oplossen. Technisch heeft het wel wat voeten in aarde omdat we waarschijnlijk een aantal nutsleidingen moeten kruisen. En ook in de vergunningsfeer moeten we waarschijnlijk nog een aantal extra zaken regelen. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat we uiteindelijk tot een goede oplossing komen”.

 

Nog even terugkomend op ‘niets is wat het lijkt’. Mocht u een mysterieus gat zien boven op het talud van het aquaduct van ongeveer van 2,5 bij 2 meter? Dit heeft geenszins te maken met (graaf)acties van de Leppagreiders. Ook zij hebben geen idee. Navraag bij provincie, gemeente en Rijkswaterstaat geeft ook geen zicht op eigenaarschap en doel van deze graafactie. Wat we wel weten: er is iemand heel druk mee geweest!

 

 

 

Columns Leppagreide

 

 


Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2021-04-06-om
09-04-2021

Opnieuw geen feestelijke Opening Watersportseizoen in Grou

LEES MEER ballenbak
09-04-2021

Nieuwe ballenbak bij Kindcentrum

LEES MEER brug-en-gouden-leeuw
06-04-2021

Vernieuwde website terherne.nl

LEES MEER schermafbeelding-2021-04-06-om
06-04-2021

Nieuws van Hercules

LEES MEER schermafbeelding-2021-03-25-om
06-04-2021

Uitdeelacties via Grou 2030

LEES MEER logo-eijgen-finance
15-03-2021

MKB-financieringsoplossingen.nl

LEES MEER schermafbeelding-2021-04-01-om
27-03-2021

Iwan en Johan de Jong rennen tot het uiterste voor KiKa

LEES MEER 20040750
31-03-2021

Tennis: een van de mooiste sporten in coronatijd

LEES MEER lente-zof
30-03-2021

Verrassend veel te doen tijdens Pasen in Zuidoost Friesland

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen