Reduzum/Grou - 25-05-2022

 

Bistedokter

Column

Dierenartsverhalen van een Friese dierenarts

door Menno J. Wiersma

www.bistedokter.nl | menno@bistedokter.nl

 

Wie kent niet het uitzinnige voorjaarsgevoel van buitelende kievieten, heerlijk geurende weiden en jolige lammetjes? Lammeren die in de namiddag in groepjes door de wei hollen en worden beschenen door een laaghangende zon? Ze rennen over de polderdijk van hot naar hek en maken ondertussen de gekste bokkensprongen. Als in een soort ultiem ‘speelkwartier’ zijn ze hét toonbeeld van absolute vrijheid en onbezorgdheid. Daar gaat wel het één en ander aan vooraf. Die periode van de ‘lammerij’ van maart tot mei was voor mij als dierenarts van oudsher altijd wat drukker en hectischer dan de overige maanden van het jaar. Maar tegenwoordig heb ik uiteraard alle tijd voor mijn eigen koppeltje schapen.

 

De nestkastjes in onze tuin zijn bevogeld met mezen, de eendenkorf kan elk moment door de kuikens worden verlaten met een duik in de vijver en in het duivenhok fladderen de eerste jonge duiven al rond en zij zullen binnenkort de wijde wereld gaan verkennen. Het is volop lente! Ook de lammerij is dit jaar voorspoedig verlopen. Tegenwoordig maak ik het me vooral ’s nachts wat makkelijker door een camera te hanteren die is verbonden met mijn mobiel. Hoef ik er niet meer zo vaak uit om te checken! Alle schapen lopen thans met tweelingen in de wei achter ons huis. In onze ‘multicultikoppel’ stelen de zwarte lammetjes steevast de show. Vooral zij vinden het heerlijk om bij moeders op de rug te klimmen en te spelen. Eentje presteert het zelfs om op zijn moeder te blijven staan als ze opstaat. En als een volleerde ‘sheepboy’ spoort ie haar vervolgens nog aan om te gaan lopen ook: ‘rawhide!’ En dat terwijl zijn zusje staat te lurken aan de uier. Het filmpje heeft al op Facebook gecirculeerd; de lezers van Middelpunt moeten het met een foto doen…

 

Ging alles goed? Welnee, ook bij de bistedokter gaat wel eens wat mis. Eén jaarling bracht een dikke eenling die ik niet op adem kon krijgen. Gelukkig toont ze zich een goede pleegmoeder voor een woutertje van een collega schaaphouder. En het allerlaatste ‘touke’? Haar lam was domweg te zwaar voor een normale bevalling. Maar gelukkig heeft de bistedokter nog een operatiesetje achter de hand. Dat het ‘dikbilletje’ O-beentjes heeft en een ‘bargebekje’ maakt mij niet uit. Het leeft en het zal geen dekram worden uiteraard, maar de koteletjes zullen er vast niet minder om smaken. Dat klinkt wat wreed; het is natuurlijk wel de realiteit. Tot het zover is dartelt ie heerlijk bij ons in de wei. Ik blijf de tijd van de lammerij fascinerend en fantastisch vinden en ik geniet daar elk voorjaar opnieuw met volle teugen van. Bovendien levert het ook nog eens deze lentekriebel op!

 

 

 

Columns Bistedokter

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2024-03-05-om
05-03-2024

De Kletskous heeft een nieuw gezicht

LEES MEER schermafbeelding-2024-03-05-om
05-03-2024

Tien jaar Repaircafé Akkrum/Nes

LEES MEER fakkelmoment
05-03-2024

Grou laat Oekraïne niet in de kou!

LEES MEER mp-202406pagina12
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Columns

Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER image
06-03-2024

Duco, aka Mr. Duppens

LEES MEER leo-boermans
26-02-2024

‘Ik hoopje dy net snel wer te sjen’

LEES MEER mirjambos
24-02-2024

De startersvrijstelling overdrachtsbelasting

LEES MEER kees-parttechniek
23-02-2024

Wat is het rendement van werk?

LEES MEER dsc4521bvanoyen
20-02-2024

Hoornsterzwaag (7,5 km)

LEES MEER img-20190502-wa0001
20-02-2024

Wie sal’t deren?

LEES MEER anne-de-jong
10-02-2024

“We doen alles lopend”

LEES MEER img5109
09-02-2024

Reisbureau(tje)

LEES MEER zonneparken-de-dolten-oudehask
07-01-2024

Jaaroverzicht

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen