-

 

8300 kilometer | 4500 zeemijl | 15.000 liter diesel | 36.000 liter drinkwater | 200 kilo groente en fruit | 300 kilo pasta en rijst | 94 telefoons, laptops, tablets | oneindig veel avontuur | 0 Kg C02

De leerlingen van het zeilend onderwijsprogramma Masterskip die door de Corona maatregelen steeds meer klem zijn komen te zitten kunnen naar huis. Niet per vliegtuig zoals gepland maar per schip. Er zijn geen zieken aan boord. Alle opvarenden zijn jong en fit.

Het gaat om een afstand van 8300 kilometer (4500 zeemijl) die de leerlingen aan boord van de Wylde Swan een dikke maand lang zeilend zullen afleggen. Er is een tussenstop op de Azoren gepland.

Inspelen op de veranderingen

Bij het vertrek van de onderwijsreis was er nog geen sprake van strenge Corona maatregelen in de Carieb. De reis, die in de volksmond de Cubareis heet, krijgt plotseling een heel ander verloop.

Afgelopen woensdag was de planning nog om vanaf de bovenwindse eilanden koers te zetten naar Jamaica en daarna Cuba. Vanaf Cuba zouden de leerlingen terug vliegen naar huis. Doordat maatregelen van overheden elkaar op dat moment zo snel opvolgden, werd besloten om eerst in de buurt van de overzeese Nederlandse gebieden te blijven.

Toen vervolgens achtereen de U.S.A. en de ABC eilanden hun luchtruim sloten is er crisis overleg gevoerd tussen schip en rederij. Met daarna het sluiten van het luchtruim van Sint Maarten werd duidelijk dat er maar één manier is om de leerlingen nog naar huis te krijgen: Zeilend de oceaan over.

 

Slecht nieuws? Nee! Goed nieuws!

“Zondagavond hebben we hier contact over gehad met alle ouders. De algemene stemming was opgelucht. Men maakte zich zorgen over hun kind in het overzeese en was blij dat er een andere overweging werd gemaakt.”, aldus Christophe Meijer van Masterskip. Aan boord werd de mogelijkheid om terug te zeilen bij de trainees wisselend ontvangen. Inmiddels is iedereen over de eerste schok heen en is de stemming positief.

 

100% oceaanwaardig

Meijer: “Het is een geluk dat we ons bevinden op een 100% oceaanwaardig zeilschip. In principe zijn we van niemand afhankelijk. De reis over de oceaan is een drastische maar ook noodzakelijke maatregel. Lokale overheden in de Carieb maken ad-hoc besluiten over hun eilanden en havens. Daar valt niet meer op te anticiperen.

Crew en trainees zijn nu bezig met de voorbereidingen van de oversteek. De planning is om woensdag 17 maart te vertrekken vanaf Saint Lucia en in de tweede helft van april in Nederland aan te komen.

 

Voor meer informatie:

www.masterskip.com

06-54201005

Naar overzicht