Uw ‘Tipping point’ al bereikt?
Friesland - 08-12-2021
Column
Bouwe de Boer
Projectleider
Freonen Fan FossylFrij Fryslân
Steeds vaker wordt aandacht gegeven aan het ‘Tipping point’ als het om de opwarming van de aarde gaat. Een Tipping point is een punt waarop een verandering niet meer te keren is. Bij klimaatverandering wordt dan meestal bedoeld een ernstige ommekeer in een (natuur) systeem op aarde. Voorbeelden daarvan zijn: het smelten van het ijs op Groenland: de Noordpool. Daar ligt genoeg ijs om de zeespiegel op aarde 7 meter te laten stijgen. De angst is, dat dit smeltproces zichzelf versterkt, waardoor de stijging van de zeespiegel veel sneller gaat dan we nu denken.
Longen
Een ander voorbeeld is de ‘longen van onze aarde’: de Amazone. Kappen van deze oerbossen betekent dat het daar minder gaat regenen. Bossen veroorzaken nl ook regen. Kappen betekent minder regen en dus droogte. Meer droogte betekent extra afsterving. De vrees is, dat dit effect groter is dan we nu denken en de Amazone dus dan geen CO2 opneemt, maar juist uitstoot. Wetenschappers hebben 10 van dit soort Tipping points benoemd.
Tot zover het slechte nieuws!
Het goede nieuws is, dat dit fenomeen ook lijkt te bestaan bij het menselijk handelen. Als je om je heen kijkt, zie je het gebeuren. Vijf jaar geleden werden minder dan 1% van de auto’s verkocht als een elektrische versie. Nu is dat al 13 % in 2021. De voorspelling is dat al in 2028 alle nieuwe auto’s elektrisch zijn. We zitten midden in het Tipping point dus: onomkeerbaar veranderd.
Vegetarische eters
De schappen in de supermarkt liggen vol met vegetarische vleesvervangers. 5 jaar geleden: ondenkbaar. Wie kent er niet tenminste tien vegetariërs? Let maar op: over 5 jaar een grote verdubbeling. Het tipping point is in zicht!
Maar hoe zit het dan met vliegen?
De vliegschaamte is sinds kort een nieuw woord. Het luidt een periode in van steeds meer mensen die pas weer gaan vliegen als er geen CO2 wordt uitgestoten. En dat versnelt op een onvoorstelbaar tempo het vliegen op elektrisch of op waterstof. Ook dat tipping point is in zicht! Er is dus hoop dat het aantal menselijke Tipping points sneller oploopt dan die van de natuur. Wie maken die Tipping points? U en ik!
Naar overzicht