Friesland - 07-11-2022

 

Regelmatig is er in de media aandacht voor de kosten van een uitvaart. Enerzijds krijg je dan de indruk dat een uitvaart al gauw tegen de tienduizend euro gaat kosten en anderzijds, als je op internet naar ‘goedkope uitvaart’ zoekt, zie je veel lagere bedragen.

 

Hoe kan dat? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Uitvaartverzorgers hanteren verschillende tarieven, dat is één ding. En mensen maken heel verschillende keuzes, dat is een tweede.

 

Om maar met het eerste te beginnen: elke uitvaartverzorger en uitvaartonderneming heeft zijn of haar eigen tarief. En in dat tarief zitten soms verschillende dingen. Mijn tarief is gebaseerd op de uren die ik aan een uitvaart besteed. Bij iemand anders kan daar bijvoorbeeld ook een standaardkist bij in zitten. Een laag tarief kan betekenen dat de uitvaartverzorger mogelijk maar weinig uren aan de uitvaart besteedt. Bovendien kan een uitvaartverzorger met een laag tarief soms relatief hoge prijzen hanteren voor bijvoorbeeld de kist, de kaarten of een thuisopbaring. Een tarief zegt dus weinig. Wil je inzicht in de kosten van een uitvaart dan moet je alle kosten van die uitvaart meenemen zoals die door de uitvaartverzorger in rekening worden gebracht.

 

En ten tweede zijn de kosten van de uitvaart erg afhankelijk van de keuzes die je maakt: wel of geen advertentie in de krant, thuis opbaren of opbaren in een uitvaartcentrum, koffie met gevulde koek voor 30 personen of wijn met tapas voor 150 personen, een afscheid thuis of in de aula van het crematorium: dat alles kan zo duizenden euro’s schelen.

 

Geld en emoties is een lastige combinatie. Als iemand is overleden, is kritisch kijken naar wat iets kost wel ongeveer het laatste waar je mee bezig wilt zijn. Je wilt een mooi afscheid voor degene die je zo liefhad en hoeveel dat dan kost, dat is lastig om bij stil te staan.

Veel grote uitvaartondernemingen hebben op hun website een rekentool om te berekenen hoeveel een uitvaart naar uw wensen bij hen kost. En de meeste uitvaartverzorgers kunnen op basis van uw wensen een toegesneden begroting maken. Juist als het overlijden (nog) niet aan de orde is, is er ruimte om eens kritisch na te denken en uitvaartondernemers met elkaar te vergelijken. Wat kost het bij A en wat bij B? En, niet onbelangrijk, wie krijg ik dan over de vloer, voel ik me prettig bij die man of vrouw?

 

Vooraf inzicht hebben in wat mogelijk is, wat dat kost en wat goed voelt, geeft houvast wanneer verwarring en verdriet een hoofdrol gaan spelen.

 

 

Anne de Jong

 

Hebt u vragen of wilt u eens praten over uw wensen voor uw afscheid? U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken.

Anne de Jong Uitvaartzorg, tel. 0566 – 60 29 22,

www.dejonguitvaartzorg.nl

 

 

Columns Anne de Jong Uitvaartzorg

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER vrolijke-vrijmarkt-grou-24
23-04-2024

Vrolijke Vrijmarkt in Grou

LEES MEER image001
23-04-2024

100 jaar De Tuolle in Tersoal

LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER schermafbeelding-2024-04-16-om
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Columns

Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER poster-open-dag-definitief
03-04-2024

De dierenartsenpraktijk opent haar deuren voor publiek!

LEES MEER photo-anya-petra-eijer-06752-2
20-04-2024

Even voorstellen

LEES MEER mirjambos
19-04-2024

Erfdienstbaarheid, kwalitatieve verplichting, kettingbeding

LEES MEER kees-parttechniek
18-04-2024

Je nieuwe werk bevalt niet, wat nu?

LEES MEER img5319bvanoyenlr
18-04-2024

Oldeberkoop (6,3 km)

LEES MEER xannevera-wergeabloeit-lores-3
17-04-2024

Bi-cycle of bye-sukkel?

LEES MEER leo-boermans
05-04-2024

De kop erbij en soms een beetje geluk!

LEES MEER img7314
04-04-2024

Laatste Reis

LEES MEER nature-today-foto-velduil
03-04-2024

Velduilen floreren met veel veldmuizen

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen