Friesland -

 

column

Wandelen in de regio

Tekst en foto’s: Berber van Oyen-Peenstra

 

 

Tijdens de eerste lockdown in het (qua weer) stralende voorjaar van 2020, was ik fanatiek aan het ‘coronawandelen’. Mijn naam voor routes die niet voor de hand liggen, waardoor je niet of nauwelijks iemand tegenkomt. Urenlang kamde ik met Google Maps de regio uit, speurend naar groene vlakjes en paden. Daarbij stuitte ik al snel op Tjalleberd.

 

Dit dorp onder de rook van Heerenveen vormde tot 1934 met Gersloot, Luinjeberd en Terband de gemeente Aengwirden. De vier dorpen worden nog steeds zo genoemd, en ook wel: De Streek. Tjalleberd was de hoofdplaats van die gemeente.

 

De korte, maar afwisselende wandeling begint bij de Hervormde Kerk, een rijksmonument. Je loopt een stukje door het dorp (op Aengwirderweg 294 spot je nog een rijksmonument: een woning met Jugendstil-elementen) en maakt dan via Albert Mol’s Menninge – vernoemd naar een vroegere veenbaas – het eerste groene lusje.

 

Terug het dorp in neem je vlak na café De Streek, bij wandelknoopunt 26, het wandelpad links. Je gaat over een klein bruggetje en loopt rechts van het water. Je loopt nu het tweede groene lusje. Het zicht op de grote zuivelfabriek van A-Ware werkt enigszins vervreemdend. Let liever op de leuke ‘geheime’ paadjes die verderop tussen de bomen door lopen. Ik vond en vind Tjalleberd verrassend groen. Het lijkt me dat de kinderen die er wonen heerlijk kunnen spelen rondom hun dorp!

 

 

Link naar de wandeling

 

Berber woont met man en twee kinderen in Nes. Vanuit BERBER communicatie adviseert en ondersteunt ze voornamelijk organisaties die actief zijn in de wereld van cultuur, literatuur, taal en onderwijs.

 

 

Columns van Berber

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER beleef-winter21middelpunt
13-10-2021

Magazine Beleef Midden Friesland krijgt vervolg

LEES MEER voorbeeldbrochureheerenveen
28-09-2021

De leukste adresjes in de regio Heerenveen!

LEES MEER naamloos
13-10-2021

Drukwerkactie inclusief GRATIS advertentie

LEES MEER waldemar-brandt-nhw-ko5so5i-un
20-10-2021

Wildexcursie en Wildproeverij bij Pier’s Hiem

LEES MEER image00016
20-10-2021

Hoera! Klaversma Schoenen bestaat 12,5 jaar

LEES MEER klaar-voor-de-start
20-10-2021

Grouster sloeproeiers leveren topprestatie in Amsterdam

LEES MEER whatsapp-image-2021-10-03-at-2
20-10-2021

Sax & Sticks

LEES MEER unknown
20-10-2021

U hoeft toch niet meer leren te fietsen?

LEES MEER certelogo
13-10-2021

Certe open spreekuurlocatie bloedafname in Akkrum

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen