Friesland - 28-09-2021

 

column

Wandelen in de regio

Tekst en foto’s: Berber van Oyen-Peenstra

 

 

Tijdens de eerste lockdown in het (qua weer) stralende voorjaar van 2020, was ik fanatiek aan het ‘coronawandelen’. Mijn naam voor routes die niet voor de hand liggen, waardoor je niet of nauwelijks iemand tegenkomt. Urenlang kamde ik met Google Maps de regio uit, speurend naar groene vlakjes en paden. Daarbij stuitte ik al snel op Tjalleberd.

 

Dit dorp onder de rook van Heerenveen vormde tot 1934 met Gersloot, Luinjeberd en Terband de gemeente Aengwirden. De vier dorpen worden nog steeds zo genoemd, en ook wel: De Streek. Tjalleberd was de hoofdplaats van die gemeente.

 

De korte, maar afwisselende wandeling begint bij de Hervormde Kerk, een rijksmonument. Je loopt een stukje door het dorp (op Aengwirderweg 294 spot je nog een rijksmonument: een woning met Jugendstil-elementen) en maakt dan via Albert Mol’s Menninge – vernoemd naar een vroegere veenbaas – het eerste groene lusje.

 

Terug het dorp in neem je vlak na café De Streek, bij wandelknoopunt 26, het wandelpad links. Je gaat over een klein bruggetje en loopt rechts van het water. Je loopt nu het tweede groene lusje. Het zicht op de grote zuivelfabriek van A-Ware werkt enigszins vervreemdend. Let liever op de leuke ‘geheime’ paadjes die verderop tussen de bomen door lopen. Ik vond en vind Tjalleberd verrassend groen. Het lijkt me dat de kinderen die er wonen heerlijk kunnen spelen rondom hun dorp!

 

 

Link naar de wandeling

 

Berber woont met man en twee kinderen in Nes. Vanuit BERBER communicatie adviseert en ondersteunt ze voornamelijk organisaties die actief zijn in de wereld van cultuur, literatuur, taal en onderwijs.

 

 

Columns van Berber

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER vrolijke-vrijmarkt-grou-24
23-04-2024

Vrolijke Vrijmarkt in Grou

LEES MEER image001
23-04-2024

100 jaar De Tuolle in Tersoal

LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER schermafbeelding-2024-04-16-om
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen