Grou - 17-11-2021

 

Column door:

Notariskantoor Mirjam Bos

 

De Wet op het notarisambt schrijft voor dat notariële akten in het Nederlands moeten worden opgesteld. Als duidelijk is dat een cliënt de Nederlandse taal onvoldoende beheerst, dient bij passeren van de akte een tolk aanwezig te zijn. Deze, bij voorkeur beëdigde, tolk/vertaler is aanwezig bij het passeren van de akte en vertaalt de zakelijke inhoud ervan. De aanwezigheid van de tolk wordt in de akte vermeld en de tolk ondertekent mede de akte. Het is ook mogelijk de akte in een andere taal dan het Nederlands, zoals Engels of Fries, op te maken. De voorwaarde daarbij is dat de notaris deze taal voldoende beheerst en dat de wet, die van toepassing is op het onderwerp van de akte, dit toestaat.

 

Tegenwoordig krijgen notarissen meer en meer te maken met buitenlandse cliënten die in Nederland een huis willen kopen, een onderneming willen starten of een testament willen opmaken. Als een Nederlander met een buitenlandse partner trouwt en huwelijkse voorwaarden opstelt, moeten beide partners de inhoud van de akte kunnen begrijpen. In al deze gevallen heeft de notaris een voorlichtingsplicht. De notaris legt de inhoud van de akte in het Nederlands uit en stelt vragen om het begrip hiervan te controleren. De notaris maakt aantekeningen van deze voorlichting en legt dit vast in een dossier. Als later blijkt dat de cliënt de inhoud van de akte niet goed begrepen heeft, kan de notaris aansprakelijk worden gesteld.

 

Cliënten vinden de inschakeling van een tolk vaak een onnodige kostenpost. Soms stelt een cliënt dan voor een familielid als tolk in te schakelen. Dit is wettelijk niet toegestaan, omdat een familielid een belang kan hebben bij de akte of, al of niet doelbewust, iets verkeerd vertaalt.

Als een Fransman met een Nederlandse partner huwelijkse voorwaarden wil opstellen, mag deze partner geen uitleg geven van de akte in het Frans. Het is ook niet toegestaan dat een buitenlandse cliënt de akte zelf laat vertalen. Als er geen wettelijk vereiste tolk beschikbaar is op het moment van passeren van de akte en er is tijdsdruk, in verband met een afgesproken huwelijksdatum of een vertrek naar het buitenland, moet de notaris overwegen welke mogelijkheden er zijn om de inhoud van de akte uit te leggen en er zeker van te zijn dat de cliënt begrijpt wat er getekend wordt.

 

De voorlichtingsplicht van een notaris geldt niet alleen voor notariële akten, maar ook voor onderhandse stukken, zoals volmachten, onderhandse geldleningen of adoptiepapieren. Zelfs als de notaris een handtekening moet legaliseren op een volmacht die niet in het Nederlands is opgesteld, dient de notaris te controleren of de cliënt begrijpt wat er getekend wordt. Deze beoordeling is in eerste instantie aan de notaris zelf, maar als de cliënt een klacht indient, moet ook de tuchtrechter daarvan overtuigd worden.

 

Voor meer informatie over dit onderwerp, bent u van harte welkom op mijn kantoor. Een telefonische afspraak of een afspraak bij u thuis kan natuurlijk ook.

 

 

www.notarismirjam.nl

Stationsweg 1 Grou

(0566) 60 14 04

info@notarismirjam.nl

 

 

Op de foto: Notaris Mr Mirjam Bos, gespecialiseerd in scheidings­bemiddeling, erfrecht en estate planning.

 

 

Columns Notariskantoor Mirjam BosNaar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER akkrum-nes-bloeituitreiking-ch
09-07-2024

Uitreiking cheques Bloeiweek

LEES MEER winnaars-fjouwer-fan-grou-2024
09-07-2024

Mooie editie ‘De Fjouwer van Grou’ levert naast sterke verhalen verrassende winnaars op

LEES MEER BELEEF Midden-Friesland Zomer
30-04-2024

BELEEF Midden-Friesland - Zomer_2024

LEES MEER mp2414pagina08
26-06-2024

Te dwaan YN MIDDEN FRYSLÂN

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Columns

Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER photo-anya-petra-eijer-06752-2
16-06-2024

De kracht van muziek

LEES MEER mirjam-bos
15-06-2024

Wie vertegenwoordigt een BV?

LEES MEER kees-parttechniek
14-06-2024

Wat zijn bij een reorganisatie de werknemersrechten?

LEES MEER img5538bvanoyenlr
13-06-2024

Jubbega-Schurega (12 km)

LEES MEER walking-football-grou-bloeit
12-06-2024

Boeiende bloei

LEES MEER adobestock153873585
01-06-2024

Zo plotseling…

LEES MEER img6136
31-05-2024

Notriphobia

LEES MEER kleinepleviervogelkijkhutpeens
30-05-2024

Kleine Plevier

LEES MEER schermafbeelding-2024-06-11-om
29-05-2024

Wolf en de 100 balletjes

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen