Overbelast elektriciteitsnetwerk
Akkrum/Nes - 17-11-2021
Column
Leppagreide Yn'e Sinne
Tekst: Tineke Cazemier
De bouw van het zonnepark Leppagreide komt steeds een stap dichterbij. Over de plannen, de te nemen hordes in het traject en de voortgang van het zonnepark berichten we maandelijks in deze column “Leppagreide yn’e sinne”.
In de media komen geregeld berichten voorbij over het overbelaste elektriciteitsnetwerk. Er lijkt niet genoeg ruimte op het elektriciteitsnet om de teruglevering van duurzame energie te kunnen garanderen. Het net is overbelast en raakt vol. Er zijn zeven netwerkbeheerders in Nederland voor elektriciteit. In Friesland is Liander actief. In een aantal regio’s in Friesland wil Liander geen nieuwe groene stroom transporteren, omdat het bestaande net aan de maximale capaciteit zit. Voor sommige nieuwe initiatieven voor het opwekken van duurzame energie betekent dit dat ze in de wacht staan. Pas als de capaciteit wordt vergroot op die plekken, zal Liander de groene energie weer willen transporteren.
Dat is natuurlijk een hard gelag voor deze initiatieven. Hoe zit dit dan voor het zonnepark Leppagreide? Kan de opgewekte energie straks het elektriciteitsnet op? Het antwoord is gelukkig ja, dat kan. Al in een vroeg stadium zijn met Liander afspraken gemaakt over de levering van energie van het park aan het elektriciteitsnet. Contractueel is vastgelegd dat het zonnepark 2.225.000 kWu per jaar aan duurzame energie aan het net mag leveren. Dit is het energieverbruik van ongeveer 650 huishoudens. Deze reservering voor ons deel op het net staat! Een zonnige constatering in deze tijd. Wel is door Liander de voorwaarde gesteld dat in geval van overbelasting van het net op piek momenten, het zonnepark op afstand kan worden afgeschakeld.
Een ander actueel onderwerp zijn de huidige gas- en elektriciteitsprijzen. De prijzen rijzen op dit moment de pan uit. Wat betekent een hoge elektriciteitsprijs voor het zonnepark? Voor het park is in juni 2019 een SDE-subsidie toegekend. SDE staat voor Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie. Het is een regeling van de Rijksoverheid om onder andere grootschalige opwekking van duurzame energie te stimuleren. Voor het park Leppagreide is een subsidie gekregen voor de exploitatie. Het park krijgt voor de geproduceerde stroom een garantiebedrag voor 9.3 cent per kWh. Is de stroomprijs lager dan die 9.3 cent per kWh dan wordt het aangevuld met de SDE-subsidie.
Voor “Corona” was de gemiddelde kale stroomprijs circa 5 cent per kWh. De kale stroomprijs is de prijs die een energiemaatschappij betaalt voor afname bij een energiecentrale. Voor eindgebruikers komen hier nog belastingen en toeslagen overheen om tot een consumentprijs te komen. Bij een kale stroomprijs van 5 cent per kWh zou Leppagreide 4.3 cent per kWh subsidie ontvangen. De afgelopen tijd is de kale kWh prijs enorm gestegen, er zijn zelfs dagen dat deze boven de 20 cent is uitgekomen. Dit heeft tot gevolg dat Leppagreide minder afhankelijk is van de subsidies. Door de garantieprijs van 9.3 cent per kWh is het park te exploiteren en is de bank bereid het project te financieren. Na aftrek van rente en aflossing komen alle opbrengsten uit het park ten goede aan duurzame initiatieven in Akkrum en Nes.
Afbeelding: Voorlopige inrichtingschets zonnepark Leppagreide