Grou - 18-08-2023

 

Column door:

Notariskantoor Mirjam Bos

 

Grondspeculatie is de laatste tijd veel in het nieuws. Van grondspeculatie is sprake als iemand een perceel landbouwgrond koopt, deze grond in een groot aantal kleine stukjes verdeelt en deze stukjes te koop aanbiedt. De kopers wordt voorgespiegeld dat de grond in waarde zal stijgen, omdat er verwacht wordt dat de grond een bouwbestemming krijgt. Als de bestemming van de grond niet gewijzigd wordt, wordt de grond niet, zoals verwacht, meer waard, waardoor de koop van de grond een slechte investering blijkt te zijn. Bovendien is de grond moeilijk te verkopen aan een projectontwikkelaar, omdat er door de versnippering heel veel eigenaren zijn. Teleurgestelde kopers proberen niet alleen verhaal te halen op de verkoper, maar ook op de notaris die de akte van levering heeft opgesteld. Zij vinden dat de notaris hen voor deze miskoop had moeten behoeden. In de media en de politiek is het beeld ontstaan dat notarissen hun taak verzaken.

 

Als er een perceel grond wordt verkocht sluiten koper en verkoper een koopovereenkomst. De koopovereenkomst wordt door een notaris uitgevoerd in een notariële akte van levering. Deze akte wordt ingeschreven in het kadaster, waardoor de koper eigenaar wordt van de grond. De notaris heeft een “ministerieplicht”, waardoor hij wettelijk verplicht is zijn medewerking te verlenen en een akte van levering op te stellen. De notaris mag geen dienst weigeren. Een notaris moet onafhankelijk en onpartijdig zijn en de belangen van zowel de koper als de verkoper dienen. De notaris heeft een zwaarwegende zorgplicht als het gaat om grondspeculatie. Hij moet de particuliere koper duidelijk maken welke risico’s er aan deze vorm van beleggen kleven en hij moet zeker weten dat de koper de inhoud van de akte en de gevolgen daarvan goed begrijpt. Als de koper goed is voorgelicht en desondanks de koop door wil laten gaan, valt de notaris niets te verwijten. Als de notaris de koper niet goed heeft voorgelicht, kan de rechter aan de notaris tuchtmaatregelen opleggen, variërend van een waarschuwing tot ontzetting uit het ambt.

 

De politiek wil een einde maken aan deze vorm van grondspeculatie om te voorkomen dat kopers de dupe worden van malafide verkopers van grond. Met hetzelfde doel voor ogen heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) een aantal voorstellen aan de Tweede Kamer gedaan. Zij stelt voor deze grondtransacties onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te laten vallen, waardoor speculatie met grond vergunningplichtig wordt. Ook wil de KNB dat de notariële koopovereenkomst in dit soort gevallen verplicht wordt, zodat de notaris niet pas in beeld komt als de koopovereenkomst al gesloten is. Notarissen kunnen dan tijdig kopers voorlichten over de risico’s van het beleggen in grond en kunnen controleren of kopers over alle informatie beschikken om een weloverwogen beslissing te nemen.

 

Heeft u vragen over dit onderwerp, dan ben u van harte welkom op mijn kantoor. Een telefonische afspraak of een afspraak bij u thuis kan natuurlijk ook.

 

 

www.notarismirjam.nl

Stationsweg 1 Grou

(0566) 60 14 04

info@notarismirjam.nl

 

 

Op de foto: Notaris Mr Mirjam Bos, gespecialiseerd in scheidings­bemiddeling, erfrecht en estate planning.

 

 

Columns Notariskantoor Mirjam Bos



Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER vrolijke-vrijmarkt-grou-24
23-04-2024

Vrolijke Vrijmarkt in Grou

LEES MEER image001
23-04-2024

100 jaar De Tuolle in Tersoal

LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER schermafbeelding-2024-04-16-om
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Columns

Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER poster-open-dag-definitief
03-04-2024

De dierenartsenpraktijk opent haar deuren voor publiek!

LEES MEER photo-anya-petra-eijer-06752-2
20-04-2024

Even voorstellen

LEES MEER mirjambos
19-04-2024

Erfdienstbaarheid, kwalitatieve verplichting, kettingbeding

LEES MEER kees-parttechniek
18-04-2024

Je nieuwe werk bevalt niet, wat nu?

LEES MEER img5319bvanoyenlr
18-04-2024

Oldeberkoop (6,3 km)

LEES MEER xannevera-wergeabloeit-lores-3
17-04-2024

Bi-cycle of bye-sukkel?

LEES MEER leo-boermans
05-04-2024

De kop erbij en soms een beetje geluk!

LEES MEER img7314
04-04-2024

Laatste Reis

LEES MEER nature-today-foto-velduil
03-04-2024

Velduilen floreren met veel veldmuizen

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen