Grou - 04-05-2023

 

Column door:

Notariskantoor Mirjam Bos

 

Als men in Nederland in het huwelijk treedt ontstaat er een gemeenschap van goederen. Vóór 2018 hield dit in dat alle bezittingen en schulden van een echtpaar gemeenschappelijk waren. Sinds 2018 is deze gemeenschap van goederen veranderd. Het vermogen dat elk van de echtgenoten vóór het huwelijk bezat en door hen ontvangen erfenissen en schenkingen blijven privé-eigendom en behoren niet meer tot de gemeenschap van goederen. Als een echtpaar van deze wettelijke regels wil afwijken moet er een notariële akte met huwelijkse voorwaarden opgesteld worden. In deze akte kan de wettelijke gemeenschap van goederen worden uitgebreid of juist worden uitgesloten. Als aanvulling op de uitsluiting van de gemeenschap van goederen neemt men soms een verrekenbeding op.

 

Vroeger werd in de meeste huwelijkse voorwaarden een verrekenbeding van inkomen opgenomen. Deze afspraak hield in dat de echtgenoten elk jaar het overgespaarde inkomen (inkomen dat “over” is nadat de kosten van levensonderhoud betaald zijn) met elkaar delen. Het vermogen bleef privé en het inkomen werd gedeeld. Op deze manier kon een echtgenoot met minder of geen inkomen toch sparen en daardoor vermogen opbouwen. Als zo’n beding in de huwelijkse voorwaarden is opgenomen is het belangrijk elk jaar de verrekening uit te voeren en schriftelijk vast te leggen.

Wanneer er niet of niet op de juiste wijze verrekend is, is het na verloop van jaren bijna onmogelijk de verrekening alsnog uit te voeren. De wet bepaalt dan dat er bij het einde van een huwelijk alsnog verrekend wordt alsof de echtgenoten in algehele gemeenschap van goederen gehuwd waren, terwijl ze dat nou juist door het opstellen van huwelijkse voorwaarden probeerden te voorkomen. Als één van de echtgenoten een onderneming heeft en het verrekenbeding niet is uitgevoerd, zal de waarde van de onderneming gedeeld moeten worden. De continuïteit van de onderneming kan hierdoor in gevaar komen. Ook de waardestijging van een woning die eigendom is van één van de echtgenoten, zal moeten worden verrekend als er tijdens het huwelijk uit overgespaard inkomen is afgelost op de hypotheek.

 

Echtgenoten die niet verrekend hebben, kunnen hun huwelijkse voorwaarden aanpassen door het verrekenbeding eruit te halen of te vervangen door een finaal verrekenbeding. Een finaal verrekenbeding houdt in dat de waarde van het vermogen van de echtgenoten bij het einde van hun huwelijk gedeeld wordt. Bepaalde vermogensbestanddelen, zoals een woning of een onderneming, kunnen van deze verrekening uitgesloten worden. Als het verrekenbeding uit de huwelijkse voorwaarden gehaald wordt, moeten de echtgenoten een regeling treffen over de jaren dat er niet verrekend is. Deze afspraak wordt vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.

 

Heeft u vragen over uw huwelijkse voorwaarden of heeft u het verrekenbeding niet bijgehouden, dan ben u van harte welkom op mijn kantoor. Een telefonische afspraak of een afspraak bij u thuis kan natuurlijk ook. Het vrijblijvend laten controleren van uw huwelijkse voorwaarden is ook mogelijk op onze jaarlijkse testament-check-dag op vrijdag 16 juni 2023.

 

 

www.notarismirjam.nl

Stationsweg 1 Grou

(0566) 60 14 04

info@notarismirjam.nl

 

 

Op de foto: Notaris Mr Mirjam Bos, gespecialiseerd in scheidings­bemiddeling, erfrecht en estate planning.

 

 

Columns Notariskantoor Mirjam BosNaar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER lusvanakkrum
23-05-2023

De Lus van Akkrum

LEES MEER beleefzomer2023
25-04-2023

BELEEF Midden-Friesland Zomer 2023

LEES MEER reuzedei-akkrum-nes
31-01-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER 10000-flyers-ab
14-02-2023

Drukwerkacties Inclusief Verspreiding of GRATIS Advertentie

LEES MEER fairtradeactie-grou2030
09-05-2023

Fairtrade Week met Voedselbankactie

Columns

Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER david-clode-nwr6qt3tar0-unspla
06-05-2023

Ah jonge ja juh!

LEES MEER afbeelding-middelpunt-april-20
05-05-2023

Was nou maar naar Specsavers gegaan…

LEES MEER foto-travel-club
05-05-2023

Trots

LEES MEER foto-dan
05-05-2023

Verduurzamen van bestaande woningen

LEES MEER mirjambos
04-05-2023

Huwelijkse voorwaarden niet bijgehouden?

LEES MEER 20230418195923
10-05-2023

Raapstelen

LEES MEER cover-spinnen-wantsen-en-sweef
03-05-2023

Nije natoergids oer spinnen, wantsen en sweefmiggen

LEES MEER romteakkrumnes
02-05-2023

De Landschapsarchitect is een tekenende notulist

LEES MEER dsc6826bvanoyenlr
12-04-2023

Tirns-Loënga (7 km)

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen