Wat is een BV?
Grou - 01-10-2024
Column door:
Notariskantoor Mirjam Bos
Iemand die een bedrijf wil beginnen kan kiezen tussen verschillende rechtsvormen, zoals een eenmanszaak, een maatschap, een vennootschap onder firma, een coöperatie, een stichting of een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, een BV. Een ondernemer kiest voor een BV, omdat de ondernemer dan niet zélf aansprakelijk is voor schulden van de onderneming.
Bovendien betaalt de ondernemer bij een BV minder belasting dan bij een eenmanszaak als er meer winst wordt gemaakt. Tenslotte is een BV bij verkoop gemakkelijker over te dragen dan een eenmanszaak.
Een ondernemer die een BV wil oprichten gaat naar de notaris voor een notariële akte van oprichting. In deze akte worden de statuten van de BV beschreven. Statuten zijn de spelregels van de BV. Daarin wordt vermeld hoe de aandeelhouders vergaderen, hoe het bestuur wordt benoemd en ontslagen, hoe besluiten worden genomen, hoe de winst vastgesteld wordt en dat de jaarrekening van de BV elk jaar gepubliceerd moet worden bij de Kamer van Koophandel. De statuten van de BV worden door de notaris ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
In de akte van oprichting van de BV wordt het aandelenkapitaal vastgesteld en wordt vermeld wat de nominale waarde van de aandelen is. Deze waarde moet volgens de wet minimaal € 0,01 zijn. De werkelijke waarde van de aandelen kan hoger zijn dan de nominale waarde. Het verschil noemt men agioreserve. De BV geeft bij de oprichting aandelen uit aan de oprichter(s). Deze oprichters betalen de nominale waarde van de aandelen aan de BV. Dit wordt het volstorten van de aandelen genoemd. In een aandeelhoudersregister worden de gegevens vastgelegd van alle aandeelhouders. De aandeelhouders zijn eigenaar van de BV en hebben recht op een aandeel in de winst. Een BV kan ook een andere BV oprichten, dan is de bovenste BV aandeelhouder van de opgerichte BV en wordt er gesproken van een holdingstructuur.
Als er meer aandeelhouders zijn, wordt in de statuten een blokkeringsregeling opgenomen, waardoor een aandeelhouder zijn aandelen niet zomaar aan een derde kan verkopen. Een blokkeringsregeling kan een aanbiedings- of een goedkeuringsregeling zijn. Een aanbiedingsregeling houdt in dat een aandeelhouder zijn aandelen eerst te koop moet aanbieden aan de andere aandeelhouders. Een goedkeuringsregeling houdt in dat een aandeelhouder voor de verkoop goedkeuring nodig heeft.
Als aandelen verkocht worden, moet er een notariële akte van overdracht worden opgesteld. De notaris controleert wie eigenaar is van de aandelen, of de aandelen zijn volgestort en of aan de blokkeringsregeling is voldaan. Aandelen moeten volgens de wet worden overgedragen voor een reële waarde, te bepalen door een accountant of fiscalist. De BV erkent de overdracht van deze aandelen en de notaris zorgt ervoor dat het aandeelhoudersregister wordt bijgewerkt.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp, dan bent u van harte welkom op mijn kantoor. Een telefonische afspraak of een afspraak bij u thuis kan natuurlijk ook.
Stationsweg 1 Grou
(0566) 60 14 04
Op de foto: Notaris Mr Mirjam Bos, gespecialiseerd in scheidingsbemiddeling, erfrecht en estate planning.
Columns Notariskantoor Mirjam Bos