Friesland - 11-05-2021

 

Column

Bouwe de Boer

Projectleider

Freonen Fan FossylFrij Fryslân



Tussen 1960 en 1970 was Nederland in de ban van een van de energie-transities: elk huis of gebouw werd aangesloten op het nieuwe aardgasnet. Geboren in 1962 kan ik mij daar niets van herinneren, maar wel dat we in de schuur nog een kolenhok hadden. In die tijd was er meer ruimte en woonden er zo’n 12 miljoen mensen in Nederland tegen nu bijna 18 miljoen.

 

Deze aardgas revolutie was bijzonder ingrijpend en een kunst-stukje wat qua efficiëntie maar zelden daarna herhaald werd. Echt zichtbaar was deze operatie niet. Alles gebeurde ondergronds. Het aardgas zat ondergronds, de leidingen ondergronds en alle apparatuur zat in de gebouwen. De lucht werd er schoner van en de horizon werd met rust gelaten. Geen boze burgers dus!, uitgezonderd dan de kolenboeren die hun handel zagen verdampen.

 

Over een paar weken moeten alle Friese gemeenten samen bij het Rijk inleveren het RES-bod. RES staat voor de Regionale Energie Strategie. In dat document staat hoe Fryslân de klimaatambitie van Parijs (2050) gaat halen. En dan wordt het spannend, want deze nieuwe energierevolutie speelt zich niet af onder de grond, maar voor een groot deel juist in ons landschap. Zonnevelden, windmolens, biogas installaties, waterstofcentrales? De Friese gemeenten hebben nu nog de houding om het Rijk zaken te laten zien die toch al besloten zijn. Voornamelijk zonneparken en hier en daar een windmolen en hopen op besparing van energie.

 

Gemeente Waadhoeke deed op 13 april een gedurfde stap. Een stap richting de Parijs doelstellingen. Vorig jaar stelde Waadhoeke zelf, dat de gemeente al in 2040 energieneutraal wil zijn. Afwachten hoe het komt is dan geen optie en wethouder Jan Dijkstra beseft dat maar al te goed. En dus organiseerde de gemeente een discussie over ‘het energielandschap’. Dat gaat dus plotseling over misschien wel honderden hectares die nodig zijn voor eigen energie-opwekking. En dat terwijl windmolens niet mogen van de Provincie en zonneparken beperkt worden. Dit was een verkennende avond waarin bijna 250 inwoners meedachten. Zowel bezorgd, als enthousiast. Een mooi voorbeeld hoe deze discussie straks gaat spelen in alle gemeenten. Of gaan we dat Provinciebreed oppakken? Gaat energie schappelijk landen? Waadhoeke verdient een compliment, Fryslân verdient... meer aan schone energie.

 

 

 

Columns Bouwe de Boer

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER vrolijke-vrijmarkt-grou-24
23-04-2024

Vrolijke Vrijmarkt in Grou

LEES MEER image001
23-04-2024

100 jaar De Tuolle in Tersoal

LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER schermafbeelding-2024-04-16-om
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen