Over dure elektriciteit, zon- en windenergie en besparen van gas
Akkrum-Nes - 05-11-2022
Column
Leppagreide Yn'e Sinne
Tekst: Piet Dijkstra
De bouw van het zonnepark Leppagreide is gestart. Over de voortgang van de bouw van het zonnepark berichten we maandelijks in deze column “Leppagreide yn’e sinne”.
Het zonnepark Leppagreide is klaar, maar is nog niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Over de voortgang van het zonnepark houden we u op de hoogte in deze column “Leppagreide yn’e sinne”. De voorbereidingen om te kunnen aansluiten op het net zijn nog in volle gang. Daarom deze week een goed moment voor een gastcolumn van Piet Dijkstra, bestuurslid Duurzaam Akkrum-Nes, over energiebesparing, belicht vanuit een ander perspectief.
Veel tips over energiebesparing gaan sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne terecht over besparingen die huizenbewoners direct geld opleveren. Gas en elektriciteit zijn extreem duur. Er zijn ook mogelijkheden om indirect te besparen op kosten van elektriciteit.
De in Nederland gebruikte elektriciteit wordt door vele bronnen opgewekt:
- duurzame niet-fossiele bronnen zoals wind, zon, biomassa, waterkracht en kernenergie
- fossiele bronnen zoals kolen, olie en aardgas
Als het op een dag heel hard waait en er is veel zon dan kan soms 100% van het elektriciteitsgebruik gedekt worden door wind en zon. Omdat kolen en kernenergie niet snel en gemakkelijk afgeschakeld kunnen worden exporteert Nederland op die momenten elektriciteit. Soms worden zelfs windmolens en zonneparken stilgezet. Dat gebeurt vaak in de weekenden. Als het een hele dag bewolkt en windstil is zijn we voor de opwekking van elektriciteit sterk afhankelijk van kolen en veel duur aardgas.
Een ander aspect van het elektriciteitsgebruik zijn de dagelijkse pieken in gebruik. Deze pieken zijn in de ochtend tussen 7 en 9 uur en aan het einde van de middag, begin avond, globaal tussen 17.00 en 20.00 uur. In die tijdperiodes worden aardgascentrales bijgeschakeld. De piekprijs van dit aardgas is op de dagelijkse elektriciteitsmarkt ook nog bepalend voor de (hoge) prijzen van de elektriciteit in de piek! Buiten de piek, dus rondom het middaguur en ’s nachts, is de prijs van elektriciteit vaak heel veel lager, zeker als het hard waait en er veel zonneschijn is.
Bovenstaande leidt tot de volgende algemene TIPS:
- Gebruik zo veel mogelijk de elektriciteit buiten de piekuren, voor zover dat mogelijk is. Voorbeelden: gebruik (af)wasmachines, opladen elektrische auto.
- Als er veel zon en wind is overdag, juist dan buiten de piekuren elektriciteit gebruiken.
- Als er ‘s nachts veel wind is, gebruik ook deze tijd ter ontlasting van de piek.
- Als er weinig zon en wind is, stel zo mogelijk elektriciteitsgebruik uit.
Het slim gebruiken van energie geeft een betere spreiding van het energieverbruik en verlaagd daarmee de piekbelasting. Als consument levert dat op dit moment heel weinig tot geen financieel voordeel op, maar de verwachting is dat dit de komende jaren gaat veranderen. Wat slim gebruiken wel oplevert is, minder piekbelasting en dus minder bijschakelen van aardgascentrales. Ook veel waard in deze tijd.