Akkrum/Nes - 14-09-2021

 

Column

Leppagreide Yn'e Sinne

Tekst: Tineke Cazemier

 

De bouw van het zonnepark Leppagreide komt steeds een stap dichterbij. Over de plannen, de te nemen hordes in het traject en de voortgang van het zonnepark berichten we maandelijks in deze column “Leppagreide yn’e sinne”.

 

Na het zomerreces is dit weer de eerste column in de volgende reeks. De voorbereidingen voor het zonnepark Leppagreide zijn ook in de zomerperiode doorgegaan en er diende zich een nieuw dilemma aan.

 

Het aantal “losse einden” dat moet worden opgelost wordt gelukkig steeds kleiner. Eén van de ‘’losse einden” was de financiering van het park. Er waren al langer gesprekken gaande met verschillende banken, er is nu een definitieve keuze gemaakt voor een financier.

 

Eind 2020 is dorpsgenoot Ewoud van den Berg benaderd voor hulp bij het oplossen van het financieringsvraagstuk van het zonnepark Leppagreide. Hij heeft een bedrijf in financiële dienstverlening in Nes en heeft zijn kennis en kunde belangeloos ingezet. De aanvraag voor een lening is eind 2020 voorbereid en bij verschillende banken is gepolst of er interesse was om te investeren in het zonnepark.

 

Bekende banken als ING, ABN AMRO en Rabobank en een aantal groene banken zijn benaderd. Ewoud vertelt over zijn ervaring: “Op zich is het een recht toe recht aan proces zou je denken. Maar aan de stroom van gevraagde documenten leek geen einde te komen. Het is begrijpelijk dat dit proces tijd kost, want alles moet uiteindelijk wel goed kloppen en het is een lange termijn investering. Alle partijen willen er overtuigd van zijn dat de financiële risico’s goed in kaart zijn gebracht. De coronaperiode met de lock-down maakte het ook niet gemakkelijker om even persoonlijk te communiceren, het contact verliep op afstand via Teams, Zoom of Skype”.

 

Ewoud vervolgt: “Uiteindelijk is als beste partij de Triodos bank uit de bus gekomen. Dit is een groene bank en zij willen graag investeren in het zonnepark. Hun visie sluit naadloos aan op de doelstelling van de Stichting Leppagreide. De stukken zijn net voor de zomer in orde gemaakt. Al met al heeft dit proces toch heel wat tijd in beslag genomen, maar er is wel weer een mijlpaal gehaald”.

 

Vlak voor de zomer diende zich een nieuw dilemma aan. De voor ons gereserveerde zonnepanelen voor het zonnepark lagen opgeslagen bij een bedrijf in de haven van Rotterdam. In verband met de vertraging van de aanleg van het zonnepark zouden de panelen daar langer in de opslag moeten blijven liggen. Dit was geen optie voor het bedrijf en de panelen moesten worden aangekocht en worden verplaatst, anders zouden ze aan een andere partij worden aangeboden. In deze tijd van schaarste aan grondstoffen en duur zeetransport worden zonnepanelen steeds duurder. De verwachting is dat deze prijsstijging op korte termijn nog niet voorbij is. Daarom is besloten de panelen af te nemen en op zoek te gaan naar 300m2 opslagruimte. Nog geen eenvoudige missie in vakantietijd. Het is gelukt. Het zonnepark komt hiermee niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk een stap dichterbij!

 

 

Foto: Opslag zonnepanelen

 

 

 

Columns Leppagreide

 

 


Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER middelpuntmagazine24november20
29-11-2021

MiddelPunt Magazine 24 - November 2021

LEES MEER beleef-midden-friesland-winter

Beleef Midden-Friesland Winter 2021-2022

LEES MEER ontdek-bijzondere-adresjes-in-

Ontdek Bijzondere Adresjes in Regio Heerenveen - Winter 2021-2022

LEES MEER naamloos
13-10-2021

Drukwerkactie inclusief GRATIS advertentie

LEES MEER kmdz-2018-fotograaf-robert-aar
17-11-2021

Tiende editie KRO-NCRV’s Kerst met de zandtovenaar vanuit Heerenveen

LEES MEER schermafbeelding-2021-11-17-om
17-11-2021

Garage Sale Akkrum-Nes

LEES MEER aanzicht-ayttastate
17-11-2021

Nieuwe B&B Ayttastate

LEES MEER brandweer-akkrum-nes-koe
10-11-2021

Brandweervrouw iets voor jou?

LEES MEER middelpuntmagazine23november20
10-11-2021

MiddelPunt Magazine 23 - November 2021

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen