Friesland - 12-10-2020

 

’s Avonds belt een vriendin; ze is de volgende dag in de buurt en ze vraagt of ze rond een uur of vijf even langs kan komen voor een kopje koffie. “Of ben je bezig met een uitvaart”? Ik vind het heel erg leuk als ze komt, maar ik moet haar teleurstellen: “Nee, morgen rond die tijd krijg ik een melding van een overlijden”. Even is ze verbaasd dat ik dat nu al weet. Maar dan snapt ze hoe het zit: euthanasie en ik ben door de familie op de hoogte gesteld.

De volgende dag ben ik wat onrustig. In mijn gedachten ben ik bij de familie. Dit is de laatste dag van hun geliefde, straks belt de arts bij hen aan en komt er een einde aan een leven.

 

Ik vind het een groot goed, dat dit in Nederland mogelijk is. Dat je niet tot het bittere einde hoeft te gaan als het leven uitzichtloos en ondragelijk wordt. Maar heb ik ook groot respect voor de artsen die dit doen, die op deze manier klaar staan voor hun patiënten. Want het is niet niks. En ik begrijp ook de moeite van artsen die dit niet kunnen, die dit niet willen doen.

 

Tegen zes uur komt het telefoontje van de familie: “Wil je komen?

Hij is rond half 5 overleden”. Als ik de kamer binnenkom, zitten ze met z’n allen rond het bed van vader. Ze vertellen hoe de laatste uren zijn geweest, hoe hij bewust van elk van hen afscheid heeft genomen en daarna heel beslist was in zijn wens dat het genoeg was geweest, dat hij niet meer wilde.

 

Zoals bijna elke keer bij een euthanasie, treft het me weer hoe indringend zo’n bewust afscheid kan zijn. Er is verslagenheid, verdriet, vermoeidheid door de spanning over wat er is gebeurd. Maar er is ook dankbaarheid over de intensiteit van het afscheid en hoe goed dat was.

 

In stilte wassen en kleden we hem en we baren hem op in zijn studeerkamer.

 

Anne de Jong

 

Hebt u vragen, of wilt u eens praten over uw wensen voor uw afscheid?

U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken.

Anne de Jong Uitvaartzorg, tel. 0566 – 60 29 22

www.dejonguitvaartzorg.nl

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER vrolijke-vrijmarkt-grou-24
23-04-2024

Vrolijke Vrijmarkt in Grou

LEES MEER image001
23-04-2024

100 jaar De Tuolle in Tersoal

LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER schermafbeelding-2024-04-16-om
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen