Verjaring van een geldvordering
Grou - 03-11-2022
Column door:
Notariskantoor Mirjam Bos
Het komt regelmatig voor dat partners samen een huis kopen of verbouwen en één van beiden meer geld investeert dan de ander. Bijvoorbeeld als een partner een schenking heeft gekregen of een eigen huis heeft verkocht en dat geld gebruikt voor het nieuwe huis. Ook als de ene partner een huis bezit en de ander gaat meebetalen aan het aflossen van de hypotheekschuld, heeft laatstgenoemde geld geïnvesteerd in het huis van de ander.
Kortom, als iemand eigen geld gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een huis of aflossing van de hypotheekschuld heeft diegene recht op teruggave van dit bedrag. Deze partner heeft een vergoedingsrecht, het recht om het geïnvesteerde bedrag terug te krijgen. Als beide partners eigen geld geïnvesteerd hebben, kan alleen het bedrag dat de één meer heeft betaald dan de ander teruggevraagd worden. Het is belangrijk de geïnvesteerde bedragen vast te leggen, zodat er een bewijs is van de hoogte van de geldvordering. Dit kan in huwelijkse voorwaarden, in een samenlevingscontract of in een geldleningsovereenkomst (schuldigerkenning). In deze akte wordt tevens vastgelegd wanneer de geldvordering terugbetaald moet worden.
Onlangs heeft de rechtbank uitspraak gedaan in een zaak waarin een vrouw € 400.000,00 eigen geld had geïnvesteerd in een gezamenlijke woning. De vrouw en haar partner waren niet getrouwd en hadden ook geen geregistreerd partnerschap. Toen de relatie beëindigd werd, wilde de vrouw het geïnvesteerde bedrag terugontvangen. In het samenlevingscontract was bepaald dat de vrouw de vordering kon opeisen “bij vervreemding van de woning en bij beëindiging van de samenleving”.
Het huis was in 2012 verkocht en de relatie werd in 2021 beëindigd. De partner was van mening dat de geldvordering was verjaard, omdat de vrouw in 2012 het bedrag had kunnen opeisen, maar dat niet had gedaan. De wet bepaalt dat een geldvordering vijf jaar nadat deze opeisbaar is geworden verjaart. De geldvordering van de vrouw was door de verkoop van het huis in 2012 opeisbaar geworden. Zij had het geïnvesteerde bedrag uiterlijk in 2017 op moeten eisen of vast moeten leggen in een nieuwe schuldigerkenning. De rechtbank oordeelde dat de partner gelijk had en dat de vordering verjaard was.
Als partners met elkaar getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, bepaalt de wet dat een geldvordering niet kan verjaren tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap. Deze verjaringstermijn eindigt zes maanden na de scheiding van de partners. Zij dienen het geïnvesteerde bedrag binnen die termijn op te vragen.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp, dan bent u van harte welkom op mijn kantoor. Een afspraak bij u thuis kan natuurlijk ook. Heeft u een onderwerp dat u in een volgend nummer van Middelpunt behandeld wilt hebben, stuur dan een e-mail naar info@notarismirjam.nl
Stationsweg 1 Grou
(0566) 60 14 04
Op de foto: Notaris Mr Mirjam Bos, gespecialiseerd in scheidingsbemiddeling, erfrecht en estate planning.
Columns Notariskantoor Mirjam Bos