Verduurzamen van bestaande woningen
Akkrum/Nes - 05-05-2023
Column
Nieuws van Duurzaam Akkrum Nes
Tekst: Tineke Cazemier
Maandelijks zullen we u meenemen in de activiteiten van Duurzaam Akkrum Nes (DAN) en een inkijk geven in de projecten waar DAN zich hard voor maakt.
In deze eerste serie columns willen we vooral kennis en informatie delen over het verduurzamen van bestaande woningen. Het is een hele klus om een oudere woning te verduurzamen. Waar moet je beginnen? Hoe betaal je het? Waar moet je op letten?
Om antwoorden te vinden op deze vragen ga ik op bezoek bij Chris Boessenkool. Aan de Lange Miente heeft hij samen met Esther Vinke in 2012 een huis gekocht uit 1951. In de loop van de jaren is hun huis grondig verduurzaamd. Van spouwmuurisolatie, isolatie van het dak, vloerisolatie, HR++glas, zonnepanelen en een regenwatersysteem voor de WC en wasmachine tot een nog te plaatsen warmtepomp.
In de zon in de biologische en bijen-vriendelijke tuin hebben we een gesprek over hoe zij het hebben aangepakt. Een ervarings-deskundige aan het woord. Chris vertelt: “Toen we het huis kochten in 2012 waren we nog niet zo bezig met duurzaamheid en isolatiewaarden, we hebben niet eens gevraagd naar het energieverbruik. Na de aankoop van het huis was er de eerste jaren ook geen financiële ruimte om grote stappen te zetten om het huis te verduurzamen. Wat we wel hebben gedaan zijn kleine aanpassingen in het huis. Dan gaat het over tochtborstels, ledlampen en folie achter de verwarming”. Enthousiast vervolgt hij: “Het grappige is als je hiermee begint, je ook op je gedrag gaat letten. We gingen geleidelijk over naar een meer duurzame levensstijl. Dat zit in het rijtje van: lampen uit, verwarming niet aan de in ruimtes waar je niet bent, wat korter douchen. Uiteindelijk leverde de optelsom van kleine maatregelen en een duurzamer gedrag een besparing op, die we opzij zijn gaan zetten voor het grotere werk”.
Hij vervolgt: “Om te weten waar we als eerste moesten beginnen heeft de warmte- scan van DAN ons erg geholpen, met zo’n warmtebeeldcamera wordt duidelijk waar het huis de meeste warmte verliest. Deze plekken lichten rood op. Je leert je huis kennen en weet dan wat je het eerste moet aanpakken. We hadden bijvoorbeeld lekke glaspanelen en dan zie je dat het glas daarmee zijn isolatiewaarde verliest. Via de lekke glaspanelen ging veel warmte verloren. Ook opvallend waren de grote warmtelekken boven de raamkozijnen in de aanbouw. Op basis van de warmtescan zijn we een meerjarenplan gaan maken. We hebben een overzicht gemaakt wat we op de korte termijn wilden gaan aanpakken en welke investering we wilden gaan doen voor de langere termijn”.
Al filosoferend in de zon zegt Chris: “Een ouder huis energiezuinig maken kost veel geld en niet alle maatregelen verdienen zich een-twee-drie terug, al wordt in deze tijd met de hoge energieprijzen de terugverdientijd natuurlijk korter. Voor ons kwam het plan ons huis te gaan verduurzamen ook voort uit een sterke motivatie om duurzamer te willen te leven en onze ecologische voetafdruk te verkleinen.
En als niet onbelangrijke bijvangst achteraf, je krijgt er ook nog eens veel wooncomfort voor terug”. Wordt vervolgd.
Foto: Opbrengst zonnepark Leppagreide sinds de aansluiting