Verboden beschikkingen in een testament
Grou - 10-01-2023
Column door:
Notariskantoor Mirjam Bos
Onlangs heeft het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg een uitspraak gedaan die te maken heeft met erfrecht. Dit tuchtcollege heeft een verpleegkundige geschorst, omdat zij in het testament van een voormalig patiënt tot erfgenaam was benoemd. De verpleegkundige verzorgde de patiënt en had toestemming gegeven om in het testament opgenomen te worden. Zij had hiermee volgens het college professionele grenzen overschreden, omdat het accepteren van deze benoeming in het testament niet valt te verenigen met goed hulpverlenerschap. De Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden 2015 bepaalt dat een verpleegkundige geen giften van patiënten of diens sociale netwerk mag accepteren.
In deze situatie ging het om een benoeming in een testament. Het wetboek van erfrecht heeft wetsartikelen die beperkingen opleggen aan wat iemand in een testament kan opnemen. Deze bepalingen worden “verboden beschikkingen” genoemd en staan in de wet om te voorkomen dat een patiënt wordt beïnvloed bij het maken van een testament. Eén hiervan is van toepassing op mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Zij mogen geen voordeel halen uit een testament, als dit testament is opgesteld tijdens de ziekte waaraan de patiënt die zij verzorgden is overleden. Ook geestelijk verzorgers en ongediplomeerde hulpverleners vallen hieronder. Verder geldt deze beperking voor degenen die in een zorginstelling werken waarin de patiënt verzorgd werd ten tijde van het opmaken van het testament. Een ander voorbeeld van een verboden beschikking is het opnemen van een voogd in het testament door een minderjarige. Ook notarissen en eventuele getuigen bij het passeren van een testament mogen niet door een testament worden bevoordeeld.
Als een verboden beschikking opgenomen is in een testament kunnen de erfgenamen het testament aanvechten en de verboden beschikking laten vernietigen. Erfgenamen kunnen niet een klacht indienen bij het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, omdat zij volgens het tuchtcollege geen rechtstreeks belanghebbende zijn. In bovengenoemde rechtszaak heeft de inspectie gezondheidszorg de zaak aanhangig gemaakt, waardoor niet alleen de verboden beschikking in het testament vernietigd is, maar de verpleegkundige ook tuchtrechtelijk veroordeeld is.
Het is wettelijk wel toegestaan in een testament een geldbedrag na te laten aan een hulpverlener of geestelijk verzorger als vergoeding voor bewezen diensten. Dit moet duidelijk omschreven zijn in het testament en het bedrag moet in redelijke verhouding staan tot de verleende bijstand. Echtgenoten, geregistreerde partners en familie mogen in een testament benoemd worden, ook als ze mantelzorger of hulpverlener zijn geweest. Samenwonende partners vormen hier echter een uitzondering op.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp, dan bent u van harte welkom op mijn kantoor. Een telefonische afspraak of een afspraak bij u thuis kan natuurlijk ook. Een vraag die u graag behandeld wilt hebben in deze rubriek kunt u mailen naar info@notarismirjam.nl.
Stationsweg 1 Grou
(0566) 60 14 04
Op de foto: Notaris Mr Mirjam Bos, gespecialiseerd in scheidingsbemiddeling, erfrecht en estate planning.
Columns Notariskantoor Mirjam Bos