Heerenveen - 10-02-2020

 

Onlangs onthulde burgemeester Tjeerd van der Zwan het monument ‘Levenslicht’. 

Dit tijdelijke Holocaustmonument bestaat uit enkele honderden stenen en is te zien op een drijvend ponton op de Lindegracht.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Bij een graf leg je geen bloemen maar stenen. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. De stenen lijken overdag heel gewoon, maar ze zijn speciaal behandeld. Pas na het invallen van de schemer is dat te zien: ze lichten dan op en doven weer, ‘als een ademhaling van licht’. Er zijn in totaal 104.000 stenen lichtgevende herdenkingsstenen gemaakt: voor ieder slachtoffer van de holocaust uit Nederland een steen.

Levenslicht in Heerenveen
Burgemeester Van der Zwan vertelde “Er werd een volk structureel uitgesloten, moedwillig uitgemoord. Dat is iets waar we nooit blind voor moeten zijn. Nu niet en nooit meer. Want al is 75 jaar lang geleden, toch kennen we de extreme verhalen en akelige beelden van de Holocaust. Laten we daar bij blijven stilstaan.”
De in Heerenveen bekend zijnde Joodse slachtoffers van de Holocaust werden vandaag apart voorgelezen. Voor ieder van hen, maar ook voor hen die we niet bij naam kennen, werd er een steen gelegd bij dit monument. Ook hún steen licht steeds weer even op.

75 jaar bevrijd

Maandag, 27 januari, was het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Het monument in onze gemeente maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Dit is een tijdelijk monument.
Levenslicht is te zien t/m 29 maart; het moment dat de zomertijd ingaat.

Naar overzicht