Doe ook mee aan de buurtschouw
Friesland - 14-07-2021
Hou dit voetpad vrij, dan zijn wij ook blij!
Heb je bij jou in de buurt als voetganger ook last van op de stoep geparkeerde auto’s, fietsen, scooters, kliko’s of wat dan ook? Je bent helaas niet de enige. Voetlicht is een campagne gestart om mensen bewust te maken van de overlast voor voetgangers van obstakels op het voetpad.
Met de campagne ‘hou dit voetpad vrij, dan zijn wij ook blij!’ wil Voetlicht bereiken dat voetgangers de voor hen bestemde ruimte terugkrijgen. Soms functioneert de loopruimte eerder als een parcours met obstakels dan een veilige, plezierige plek voor voetgangers.
Geef je op voor een buurtschouw
Tijdens de buurtschouw gaan we door de buurt en gebruiken een sjabloon om de wijkbewoners eraan te herinneren dat het voetpad toch echt bedoeld is voor voetgangers. Iedereen kan zich voor een buurtschouw opgeven via de email: info@voetlicht.info. We maken voor het aanbrengen van het sjabloon gebruik van biologisch afbreekbaar spuitkrijt, wat afhankelijk van het weer ongeveer een week zichtbaar blijft.
Melding maken van slecht onderhoud
Naast de inzet van het sjabloon om de bewoners bewust te maken van ongewenst “gewoontegedrag”, maken we ook foto’s van slecht onderhouden voetpaden of gevaarlijke situaties. Denk daarbij aan los- of scheefliggende tegels, te smalle doorgang, overhangend groen, struikel stukken bijv. als gevolg van boomwortels, ontbreken van op- en afritten (met name ook van belang voor rollators en andere rijdend materieel). Van die knelpunten maken we melding bij de betreffende gemeente. Iedereen kan ook zelf een melding maken bij de gemeente. Hoe dat precies kan, is terug te vinden op onze website: www.voetlicht.info/melding
Voetlicht en Wandelnet
Met Voetlicht wil Wandelnet het lopen in Fryslân agenderen en stimuleren, onder andere door de voetgangersveiligheid te verbeteren en de gemeenten te ondersteunen bij het ontwikkelen van loopbeleid. Lopen is de meeste universele vorm van verplaatsing.
Wandelnet zet zich in om politiek aandacht te vragen voor wandelen, zodat provincies en gemeenten zorgen dat er ruimte is om veilig en aantrekkelijk te lopen. Dit doen ze samen met ruim 900 vrijwilligers en de steun van partners.
Naar overzicht