Sir David Attenborough 99 jaar
Engeland-Nederland - 24-06-2025
Column
Sake P. Roodbergen
Ieder land heeft zo zijn eigen spraakmakende natuur-promotor. Nederland had vanaf het begin van de twintigste eeuw Jac. P. Thijsse (1865 – 1945) en Eli Heimans (1861 – 1914). En nu Menno Bentveld (1967). Engeland heeft zijn David Attenborough. Hij werd op 8 mei van dit jaar 99, en zijn productie houdt maar niet op! En wij mogen meegenieten van zijn werk. Al zijn prachtige boeken zijn in het Nederlands vertaald en zijn films ondertiteld.
Zijn nieuwste film Ocean kwam rond zijn verjaardag uit, samen met een boek onder dezelfde titel. Elke dag door de week is er op Nederland 2 een natuurfilm te zien. Heel vaak een van Sir –hij ontving deze Britse eretitel in het jaar 1974- David Attenborough. Zijn eerste natuurfilm in kleur kwam uit in 1979: Life on Earth. Vijf jaar later volgde The Living planet. Elke natuurbewondering heeft een begin; voor Attenborough was dat in een steengroeve in het Engelse graafschap Leicester, 100 kilometer uit de kust. Daar ontdekte hij als jongetje van elf jaar ammonieten in de versteende klei, diersoorten die miljoenen jaren geleden de zeeën bevolkten. Hij groef ze uit met hamer en beitel!
Mijn fascinatie voor de natuur begon ook zo rond mijn tiende jaar: de eieren zoeken van de Kievit (Ljip) en de Grutto (Skries) in de weilanden van Kaastra en Hosper tussen het dorp Grou (toen nog met een w aan het eind) en de spoorlijn Heerenveen-Leeuwarden. Attenborough laat in zijn nieuwste film schitterende beelden zien van kleurrijke koraalriffen, onderzeese kelpbossen, beschuttende mangroves en opeengepakte scholen visjes in de diepzee. Is Attenborough hoopvol over de toekomst van de natuur? “Alleen mensen hebben de macht om werelden te scheppen, en ze weer te vernietigen”, schrijft hij in zijn nieuwste boek.
Foto 1: Stapel boeken Attenborough. Bovenste toont Reuzentoekan uit Colombia (Zuid-Amerika) op omslag
Foto 2: Versteende zeedieren Zweedse oostkust
Tekst en foto's: Sake P. Roodbergen, Akkrum