Verscholen stukje historie Bunker Grou
Grou - 14-07-2020
Naast de snelweg A32 bij Grou ligt al sinds de jaren zestig verscholen tussen het groen de voormalige bunker van de Bescherming bevolking.
Een naoorlogse organisatie opgericht begin jaren vijftig om met name de burgerbevolking te helpen bij rampen.
Echter de nadruk lag op assisteren bij een nucleaire of chemische aanval door wat toen gezegd werd het “rode gevaar”. Na de 2e wereldoorlog wilde men nooit meer oorlog. Maar dat was al snel anders. Het westen stond lijnrecht tegen over oosten. De militaire organisaties Warschaupact Rusland en zijn bondgenoten, en zijn tegenhanger de Navo met als leider Amerika en zijn bondgenoten. Deze periode van begin jaren vijftig tot eind jaren tachtig noemde men de “koude oorlog”. In Nederland waren in de loop der jaren vele bunkercomplexen gebouwd t.b.v. de Bescherming Bevolking. In Friesland waren complexen in Leeuwarden, Oranjewoud, Sneek en Grou. Die in Grou is in de jaren zestig gebouwd en is het grootste bunkercom- plex in Nederland t.b.v. de Bescherming bevolking (civiele verdediging). Het complex is maar liefst 1100 m2 groot.
Naast de medewerkers van de Bescherming Bevolking vrijwilligers en de zogenaamde noodwachters (dienstplichtigen), waren aanwezig de Commissaris van de Koningin, Commissaris van Politie, Brandweercommandant en de Burgemeester van Leeuwarden. De bedoeling was om bij een calamiteit, er werd gedacht aan een aanval op de vliegbasis Leeuwarden, dat het dagelijks bestuur in de provincie Friesland ongestoord door kon gaan.
Door de ontspanning in de wereld mede door de koers die de president van Rusland Michael Gorbatsjov inzette bij zijn aantreden, werd in juni 1986 de Bescherming bevolking opgeheven. Na het opheffen van de Bescherming bevolking kwamen vele bunkercomplexen leeg te staan. In de jaren negentig werden een aantal verkocht aan KPN. Ook het grote bunkercomplex in Grou werd verkocht aan KPN. Tot op de dag van vandaag is KPN nog steeds eigenaar. In 2014 is een groep enthousiaste vrijwilligers begonnen met een museum in het complex. Met KPN werd een afspraak gemaakt over het gebruik. In tegenstelling tot andere bunkercomplexen is Grou nog voor 90% in de oude staat.
Vanaf 2014 is er een museum gevestigd in het prachtige bunkercomplex. De bezoekersaantallen lopen per jaar op. In 2019 kwamen maar liefst 4051 bezoekers over de vloer uit binnen en buitenland. De hoge bezoekersaantallen kwamen mede door de expositie over de val van de Berlijnse Muur in 1989. De toekomst zien de vrijwilligers inmiddels ruim 30, met vertrouwen tegemoet.
Voor 2021/2022 wordt gedacht aan een nieuwe expositie over de dienstplicht in Nederland. Het museum is het gehele jaar de eerste zondag van de maand van 11.00 tot 15.30 uur geopend. Tijdens de zomervakanties zijn er extra open dagen, openingstijden van 13:00 tot 16:00 uur.
Week 29 15, 16 en 17 juli
Week 30 22, 23 en 24 juli
Week 31 29, 30 en 31 juli
Week 32 5, 6 en 7 augustus
Week 33 12, 13 en 14 augustus
Daarnaast kunnen afspraken worden gemaakt voor groepsrondleidingen.
Museum Bescherming Bevolking - Commandopost Grou
Burstumerdyk 1
9001 ZC Grou