GROU - 14-06-2020

 

2020 lijkt voor het derde jaar droog en heet te worden. Zoet water wordt dus weer schaars. Dit roept de vraag op hoe wij als burgers kunnen bijdragen aan zuinig zijn met water. Grou2030 heeft kennis over planten en gras voor u op een rijtje gezet.

 

1. Geef alleen water als het nodig is.

Controleer vooraf of de grond onder het droge bovenlaagje nat of droog aanvoelt. Als dat nog donkergekleurd is en vochtig dan is watergeven niet nodig.

 

2. Geef wortels de kans om voldoende diep in de grond door te dringen. Alleen dán kunnen wortels water opnemen uit diepere lagen. Dit betekent dat planten en gras ook wat droogte moeten leren verdragen, omdat ze anders “lui” worden.

 

3. Gras kan beter niet te kort gemaaid worden. Bij sprieten van circa 4 á 5 centimeter wordt het gras sterker, neemt meer voeding op en haalt water dieper uit de grond. Ook droogt de grond minder uit als het gras wat langer is.

 

4. Geef ’s avonds water om onnodige verdamping bij sterke zonneschijn te voorkomen. In de avond en nacht kunnen planten en gras dan volop profiteren van het vocht en wordt verspilling van water tegengegaan.

 

5. Besproeien van de grasmat of borders kan ook. Hou hierbij dezelfde punten aan: niet doen als de grond nog vochtig is, ’s avonds doen om onnodige verdamping tegen te gaan. Bovendien liever 1 x per week grondig, dan elke dag een beetje. Daarvan worden de wortels “lui”.

 

6. Gezuiverd drinkwater uit de kraan is natuurlijk niet nodig voor de tuin of het balkon. Wie aan een sloot of vaart woont kan dit water gebruiken. Wie een regenton kan plaatsen doet er goed aan om in nattere periodes het water daarin op te sparen voor de tuin.

 

7. Voorkom uitdroging. Grond bedekken met een bodembedekkende plant, een laagje oude bladeren, een laagje “mulch”, het werkt allemaal uitstekend om vocht vast te houden en om het bodemleven te bevorderen. Zelfs om onkruid te voorkomen, waardoor het minder werk oplevert dan zwarte grond om planten heen, die geharkt moet worden.

 

In april stond in de krant dat de waterbedrijven inzien en voorspellen dat een watertransitie nodig is, net als de energietransitie. Zij schreven dat de waterhuishouding meer als een kringloop moet worden gezien. Rivieren, IJsselmeer, meren, oppervlaktewater en grondwater gaan zij zien als één geheel. Op korte termijn mag de burger verwachten dat er een stevig beroep gedaan wordt op hem/ haar
om verstandig(er) met schaars zoet water om te gaan. Wij kunnen nu al zelf beginnen in onze eigen tuin.

 

Voor informatie over Grou2030 raadpleeg www.grou2030.nl

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2021-05-12-om
12-05-2021

Doarspkeamer start plantenbieb

LEES MEER 2021-4-truck-hotel5-kopie
12-05-2021

Sleep Like a Trucker in Akkrum

LEES MEER unknown
12-05-2021

Zonnepont ‘De Oerhaal’ Warten vaart weer dagelijks

LEES MEER foto-lbs-1
12-05-2021

Friese Rabobanken planten een boom voor iedere nieuwe hypotheek

LEES MEER technopark-2
11-05-2021

Doe Dagen vmbo-leerlingen groot succes

LEES MEER koninklijke-onderscheiding-
11-05-2021

Koninklijke Ûnderskieding foar Martsje Scholte-Jonkman

LEES MEER foto-mp-ii
11-05-2021

Koningsdag op It Tredde Sté

LEES MEER schermafbeelding-2021-05-04-om
04-05-2021

Ontdek onze columns

LEES MEER schermafbeelding-2021-05-04-om
01-05-2021

Restaurant Meer van Lenten is verkocht

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen