Aldeboarn - 20-07-2020

 

Op 1 juli zijn de wapendropping containers overgedragen door het Friesland College aan de Stichting 'Wapendropping wandel-beleeftocht'. Deze wapencontainers zijn gebruikt bij de wapendropping op 5 januari 1945 in de kleine Deelen tussen Aldeboarn en Tijnje. Daar deze containers toen direct ná de dropping in het petgat zijn gedumpt, en na de oorlog als schroot eruit gehaald en nu dus allang niet meer aanwezig.

 

Door de leerlingen van het Friesland College in Heerenveen zijn twee nieuwe gemaakt naar oude tekeningen en foto 's. Deze zijn nu overgedragen en naar de spuiterij van Elzinga in Irnsum gebracht om in zwart te worden gespoten. Daarna gaan ze naar het oorlog museum in Aldeboarn van Gerrit Haagsma.

 

Op 1 mei 2021 worden ze gebruikt bij de wandel-beleeftocht bij de Warrebrêge in de weg Aldeboarn-Tijnje. De één hangt aan een parachute in een boom, zogenaamd afgewaaid. De andere wordt uitgepakt met de wapens, zoals stenguns, bazooka 's, handgranaten en ammunitie, op de polderdijk door leden van de toneelploeg van Tijnje. De wapens worden over de polderdijk in jute zakken naar drie bootjes gebracht. [In de oorlog gingen ze naar Gorredijk, Grouw en Terzool].

 

In 15 beleefmomenten langs de 22 km route wordt uitgebeeld wat er allemaal met de wapens is gebeurd. Hieraan werken 85 personen mee van jong tot oud van de toneelverenigingen Tijnje, Aldeboarn, Akkrum, Grou, Idaard en Wirdum.

 

De wapens hebben een rol gespeeld bij de bevrijding bij Wirdum, waar de Duitsers en landwachters zijn opgepakt. Dit wordt daar nagespeeld door verzet strijders in overall en opgebracht naar Wirdum. Vandaar worden de Duitsers en landwachters overgebracht in twee oude GMC en 4 Jeeps naar de Blokhuispoort en daar ingesloten. Zie ook: Wapendropping wandeltocht.


Ook wordt weer de Dakota ingehuurd die op 4 plaatsen langs de route een 25 tal Britse parachutisten aan oude parachutes gaat droppen.

Laatste nieuws

LEES MEER 2040sijjinswaldeps
31-07-2020

Heerenveen meldt Aldeboarn-de Deelen voor Erfgoed Deal

LEES MEER vv-akkrum
31-07-2020

Voetbalclinic sc Heerenveen bij VV Akkrum groot succes

LEES MEER advertentie-bezorgers
28-07-2020

MiddelPunt zoekt bezorgers

LEES MEER logo-dicky
31-07-2020

Meer Personeelsdiensten

LEES MEER fietsers
28-07-2020

Doortraproutes in de maak in Friese gemeenten

LEES MEER voedselbank-rabo-
27-07-2020

Rabobank doneert verse groente van De Streekboer aan de Voedselbank

LEES MEER rondje-terherne
22-07-2020

Rondje Terherne

LEES MEER pompebleden
23-07-2020

Kameleondorp bestaat 25 jaar

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen