Aldeboarn - 20-07-2020

 

Op 1 juli zijn de wapendropping containers overgedragen door het Friesland College aan de Stichting 'Wapendropping wandel-beleeftocht'. Deze wapencontainers zijn gebruikt bij de wapendropping op 5 januari 1945 in de kleine Deelen tussen Aldeboarn en Tijnje. Daar deze containers toen direct ná de dropping in het petgat zijn gedumpt, en na de oorlog als schroot eruit gehaald en nu dus allang niet meer aanwezig.

 

Door de leerlingen van het Friesland College in Heerenveen zijn twee nieuwe gemaakt naar oude tekeningen en foto 's. Deze zijn nu overgedragen en naar de spuiterij van Elzinga in Irnsum gebracht om in zwart te worden gespoten. Daarna gaan ze naar het oorlog museum in Aldeboarn van Gerrit Haagsma.

 

Op 1 mei 2021 worden ze gebruikt bij de wandel-beleeftocht bij de Warrebrêge in de weg Aldeboarn-Tijnje. De één hangt aan een parachute in een boom, zogenaamd afgewaaid. De andere wordt uitgepakt met de wapens, zoals stenguns, bazooka 's, handgranaten en ammunitie, op de polderdijk door leden van de toneelploeg van Tijnje. De wapens worden over de polderdijk in jute zakken naar drie bootjes gebracht. [In de oorlog gingen ze naar Gorredijk, Grouw en Terzool].

 

In 15 beleefmomenten langs de 22 km route wordt uitgebeeld wat er allemaal met de wapens is gebeurd. Hieraan werken 85 personen mee van jong tot oud van de toneelverenigingen Tijnje, Aldeboarn, Akkrum, Grou, Idaard en Wirdum.

 

De wapens hebben een rol gespeeld bij de bevrijding bij Wirdum, waar de Duitsers en landwachters zijn opgepakt. Dit wordt daar nagespeeld door verzet strijders in overall en opgebracht naar Wirdum. Vandaar worden de Duitsers en landwachters overgebracht in twee oude GMC en 4 Jeeps naar de Blokhuispoort en daar ingesloten. Zie ook: Wapendropping wandeltocht.


Ook wordt weer de Dakota ingehuurd die op 4 plaatsen langs de route een 25 tal Britse parachutisten aan oude parachutes gaat droppen.

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER beleef-winter21middelpunt
13-10-2021

Magazine Beleef Midden Friesland krijgt vervolg

LEES MEER voorbeeldbrochureheerenveen
28-09-2021

De leukste adresjes in de regio Heerenveen!

LEES MEER naamloos
13-10-2021

Drukwerkactie inclusief GRATIS advertentie

LEES MEER waldemar-brandt-nhw-ko5so5i-un
20-10-2021

Wildexcursie en Wildproeverij bij Pier’s Hiem

LEES MEER image00016
20-10-2021

Hoera! Klaversma Schoenen bestaat 12,5 jaar

LEES MEER klaar-voor-de-start
20-10-2021

Grouster sloeproeiers leveren topprestatie in Amsterdam

LEES MEER whatsapp-image-2021-10-03-at-2
20-10-2021

Sax & Sticks

LEES MEER unknown
20-10-2021

U hoeft toch niet meer leren te fietsen?

LEES MEER certelogo
13-10-2021

Certe open spreekuurlocatie bloedafname in Akkrum

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen