Akkrum - 11-08-2021

 

Al 115 jaar staat het unieke mausoleum voor Frank Cooper, de stichter van Coopersburg, en zijn echtgenote Netty de Graaff achter in de fraaie tuin van het ouderenhuis.

 

Het monumentale gebouwtje zit vol met symboliek. De engelen op de vier hoeken van het mausoleum symboliseren de wakers van de laatste rustplaats. Sinds mensenheugenis heeft de engel op de noordwestzijde echter een geamputeerde hand. In het verre verleden is deze met een homp specie wat knullig gerepareerd. De eigenaar van het mausoleum, de Monumentenstichting Boarnsterhim, heeft het plan opgevat om het beeld weer als vanouds te herstellen. Oude foto`s van het mausoleum leren dat deze engel een rechtopstaande fakkel in de hand had. De bedoeling is dat ook die toorts weer wordt geplaatst.

 

Een rechtopstaande fakkel is het symbool van een vrijzinnige levensopvatting en verwijst naar een hernieuwd leven. De engel aan de andere kant van de voorgevel heeft een omgekeerde fakkel in de hand, het symbool van het uitdovend licht, het uitdovend leven.

 

Het herstel van het beeld is onderdeel van een grotere restauratie van het monumentale gebouw die in de loop van dit jaar zal worden uitgevoerd. De dakbedekking zal worden vernieuwd, scheuren in de natuursteen wanden worden hersteld, roestige ankers in de graftombe worden vervangen en houtwerk zal worden geschilderd. Dankzij overheidssubsidies en geldelijke bijdragen van verschillende fondsen als het Dinamo Fonds, het Hendrik Muller Fonds, de Van Heloma Stichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Meindersma-Sybenga Stichting, de Gravin van Bylandt Stichting en het Bouwcultuurfonds Friesland is het mogelijk de herstelwerkzaamheden uit te voeren.

 

Sinds eind 2010 is de Monumentenstichting Boarnsterhim, naast nog 7 andere Rijksmonumenten, eigenaar van het mausoleum in Akkrum. De afgelopen jaren heeft deze stichting veel onderhouds- en restauratiewerk uit laten voeren aan haar eigendommen. Veel achterstallig onderhoud is inmiddels weggewerkt.

 

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER woodness-pizza-mm
28-03-2023

WoodNess Pizza | The real taste on wheels

LEES MEER frits-002
28-02-2023

Frits koopcentrum stopt en een stukje Friesland verdwijnt

LEES MEER img-8578
28-02-2023

Passion in Akkrum

LEES MEER beleefzomer23
21-02-2023

Vijfde uitgave inspiratiemagazine Beleef Midden-Friesland

LEES MEER samoosara
31-01-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER 10000-flyers-ab
14-02-2023

Drukwerkacties Inclusief Verspreiding of GRATIS Advertentie

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen