“We doen alles lopend”
Friesland - 10-02-2024
Eerder vertelde ik al dat het meest vervuilende aspect van een uitvaart het autogebruik is: de genodigden die met de auto van huis naar de afscheidsbijeenkomst rijden, vandaar naar de begraafplaats, dan naar de locatie voor de koffie en tot slot weer naar huis.
Als ik dit vertel aan een familie waar ik ben omdat vader is overleden, hoeven ze niet lang na te denken. Op de rouwkaart gaan ze vragen of mensen zoveel mogelijk met het openbaar vervoer willen komen of op de fiets. En omdat het huisadres waar vader is opgebaard, de kerk en de begraafplaats minder dan een kilometer bij elkaar vandaan liggen, gaan we alles lopend doen met de kist op een grote rijdende baar.
Goed plan, maar ik heb er wel zo mijn zorgen bij. Want vanaf de kerk naar de begraafplaats komen we over een vrij groot kruispunt met stoplichten. En een stoet van 100 mensen kan nooit in één keer met groen licht over. Wat is dan wijsheid: erop vertrouwen dat automobilisten zullen stoppen, ook al hebben zij groen licht en loopt de stoet door rood? Of de mensen in de stoet vragen te stoppen als het licht op rood springt en dat de mensen die al zijn overgestoken even moeten wachten op de rest? En er maar op vertrouwen dat ze dit inderdaad doen?
De familie ziet het probleem niet zo: “natuurlijk stoppen die automobilisten wel als wij daar lopen!” Maar ik voel me toch verantwoordelijk: er zal maar iemand niet opletten en met groen licht op de stoet inrijden. Ik moet er niet aan denken!
Contact met de politie levert niet veel op: “Mevrouw, daar kunnen we niet aan beginnen”. En officiële verkeersregelaars moet je voor minimaal een aantal uren inhuren, terwijl ze nog geen kwartier nodig zijn. Uiteindelijk zijn er enkele vrienden van de familie die ervaring hebben met het regelen van verkeer bij grote evenementen. Met reflecterende hesjes aan zullen die het verkeer op het kruispunt in de gaten houden.
Op de dag van de uitvaart haal ik eerst bij de begraafplaats de rijdende baar op en neem die mee naar het huis van de overledene. Vandaar lopen we naar de kerk met de kist op de rijdende baar. En na de dienst lopen we in een lange stoet over het fietspad naar de begraafplaats. Bij het kruispunt aangekomen, wacht ik op groen en begin dan met oversteken. De stoet volgt en de ‘verkeersregelaars’ staan op hun post om het verkeer tegen te houden. Een eindje verder kijk ik om: de stoet is het kruispunt over. Ik kan weer opgelucht ademhalen.
Anne de Jong
Hebt u vragen of wilt u eens praten over uw wensen voor uw afscheid? U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken.
Anne de Jong Uitvaartzorg, tel. 0566 – 60 29 22,
Columns Anne de Jong Uitvaartzorg
Naar overzicht