Friesland - 31-03-2021

 

Er zijn uitvaarten die ik me zal blijven herinneren. Soms heeft dat te maken met wat er tijdens het afscheid wordt gezegd. Natuurlijk zijn dat de persoonlijke woorden over de overledene. Woorden die weergeven hoe belangrijk degene was die nu zo wordt gemist. Hoeveel liefde er was maar soms ook mooie woorden over de moeite en de pijn. Indrukwekkende verhalen. Maar een enkele keer wordt er iets gezegd waarin méér wordt benoemd dan alleen over die ene persoon. Woorden die waar zijn, op een andere manier. Voor mij althans.

 

Jaren geleden begeleidde ik de uitvaart van een man van rond de veertig. Hij was vanaf zijn geboorte meervoudig gehandicapt en woonde vanaf zijn tiende jaar in een zorginstelling. Daar werd hij al die jaren met veel liefde verzorgd en begeleid. Totdat zijn lichaam op was, en hij overleed. Op de uitvaart sprak zijn broer. Natuurlijk vertelde die over hoe het was geweest om een gehandicapt broertje te hebben. De zorg van zijn ouders maar ook de liefde en intensiteit die zijn broertje in hun leven had gebracht. Maar toen zei hij (en ik herhaal dit in mijn eigen woorden): “het is zo’n gewoonte in Nederland om te mopperen over de belastingen en dat we eigenlijk proberen daar zoveel mogelijk onderuit te komen. Maar dankzij ons Nederlandse belastingstelsel was er goede zorg voor hem. Dankzij ons belastinggeld had hij een fijne plek, en hadden de mensen van de zorginstelling tijd en aandacht voor hem. Daardoor kon hij tot aan zijn dood een menswaardig leven leiden”. Elke keer als ik mijn belastingaangifte invul, denk ik aan deze woorden.

 

Of een uitvaart onlangs, van een man die bij de politie had gewerkt. Een jongere collega, die door hem was opgeleid, vertelde: “wat ik van hem heb geleerd, is dat je elke dag na je dienst in de spiegel kunt kijken en je dan kunt afvragen: heb ik de mensen met wie ik vandaag te maken had, met respect behandeld? Pas als het antwoord ‘ja’ is, heb je je werk goed gedaan”. Woorden die natrillen in mij. Want wat deze man zei, geldt voor elke ontmoeting die je hebt: heb ik deze mens met respect benaderd? Als we daar steeds vaker ‘ja’ op kunnen zeggen, wordt de wereld steeds een stukje mooier.

 

 

Anne de Jong

 

Hebt u vragen, of wilt u eens praten over uw wensen voor uw afscheid?

U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken.

Anne de Jong Uitvaartzorg, tel. 0566 – 60 29 22,

www.dejonguitvaartzorg.nl

 

 

Columns Anne de Jong Uitvaartzorg

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER BELEEF Midden-Friesland Zomer
30-04-2024

BELEEF Midden-Friesland - Zomer_2024

LEES MEER img2839
30-04-2024

Seizoen opening 2024 Openluchtmuseum It Damshûs

LEES MEER afscheidsfeest-poster-def
30-04-2024

Uitnodiging afscheid en reünie bassischolen Aldeboarn

LEES MEER image001
23-04-2024

100 jaar De Tuolle in Tersoal

LEES MEER mp202409pagina12
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen