Friesland - 16-02-2021

 

Column

Bouwe de Boer

Projectleider

Freonen Fan FossylFrij Fryslân



De belangstelling voor deelauto’s groeit snel. In Nederland waren in 2020 al meer dan 500.000 gebruikers van een deelauto. In Fryslân zijn nu een vijftal kleine initiatieven, maar de belangstelling groeit snel. Nu het thuiswerken populair wordt, is een tweede auto in veel gevallen minder nodig.

 

Wat is een deelauto?

Tot nu toe wint de deelauto heel voorzichtig terrein in Fryslân, maar staat bij veel dorpen op het verlanglijstje. Zeker bij dorpen met een energie-coöperatie en dat zijn er in Fryslân al 60 in getal. Een deelauto komt in verschillende vormen voor, maar de meest gebruikelijke vorm is, dat een bedrijf één (of liever twee) auto’s in een dorp beschikbaar stelt. Dat doet zo’n bedrijf als er genoeg gebruikers verwacht kunnen worden. Aanbieders van voertuigen zijn er genoeg, ook in Fryslân. Wil je zo’n gebruiker zijn, dan betaal je een vast bedrag per maand, bv 30-40 euro en dan ben je lid. Je krijgt dan een App op je telefoon waarmee je de auto kunt reserveren, de auto kunt openen en ook de betaling kunt regelen. Met de huidige techniek is het uitermate gebruiksvriendelijk. De stroom komt van lokale zonneparken. De verzekering, wegenbelasting, reparaties: geen zorgen, alles wordt geregeld.

 

Gemeente Heerenveen start hulp-programma deelauto’s

De gemeente Heerenveen stelt misschien een geldbedrag beschikbaar voor een deel-auto-project als het genoeg impact heeft. Impact wil in dit geval zeggen dat er tenminste 20 deelauto’s een plek moeten krijgen in de gemeente Heerenveen, geleverd door lokale partijen. Als dit lukt in de gemeente Heerenveen, dan wordt dit verder uitgerold naar andere dorpen en wijken in heel Friesland, daar waar belangstelling is. Dit lukt alleen als er genoeg deelnemers gaan komen. En dat is vooraf moeilijk in te schatten. Vandaar dat de hulp van de gemeente onmisbaar is in deze fase.

In de gemeente Heerenveen hebben zich al aangemeld als belangstellend: Akkrum, Aldeboarn, wijk de Greiden, Skoatterwâld, Aengwirdum en de Knipe.

 

Heb je belangstelling?

Ben jij een potentiële gebruiker van een deelauto? Wil jouw wijkvereniging meer weten? Heb je tips of vragen? Laat het ons weten! Mail dan naar: info@freonen.nl

 

 

Columns Bouwe de Boer

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2024-03-05-om
05-03-2024

De Kletskous heeft een nieuw gezicht

LEES MEER schermafbeelding-2024-03-05-om
05-03-2024

Tien jaar Repaircafé Akkrum/Nes

LEES MEER fakkelmoment
05-03-2024

Grou laat Oekraïne niet in de kou!

LEES MEER mp-202406pagina12
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen