Gemeente Heerenveen - 22-12-2020

 

Omdat er onder de huidige coronaomstandigheden veel mensen thuis zijn of vanuit huis werken, zie je dat ook criminelen hier op inspelen en gebruik maken van andere methodes om zichzelf te verreiken. Men maakt onder andere gebruik van afleiding en babbeltrucs om bij voornamelijk senioren hun slag te slaan. Ook maakt men gebruik van zogenaamde 'cybercrime', waarbij ook senioren en jongeren het slachtoffer zijn. De gemeente Heerenveen en de wijkagenten politie Heerenveen willen door middel van preventie u ervoor behoeden dat u het slachtoffer wordt.

 

Wat doet u als een onbekende bij u thuis aanbelt?

Beroving door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Met de acht eenvoudige tips kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc.

 

Bent u toch slachtoffer geworden? Doe altijd aangifte!

Doe altijd aangifte als u slachtoffer bent geworden van een babbeltruc. Alleen dan kan de politie de daders opsporen. U kunt op twee manieren aangifte doen:

 

  1. Maak een afspraak via telefoonnummer 0900 – 8844
  2. Doe aangifte via internet. Ga hiervoor naar www.politie.nl/aangifte

 

Vindt u uw bezoeker verdacht? Bel 112

Bel 112 als u de persoon aan uw deur verdacht vindt. Blijf rustig en neem vooral geen risico’s. Schrijf op hoe de verdachte eruitziet. Heeft de persoon een auto bij zich, schrijf dan ook het kenteken op.

 

Meer informatie?

Ga voor meer informatie naar www.politie.nl/themas/babbeltruc.html. Hier vindt u ook meer tips om te voorkomen dat u slachtoffer van een babbeltruc wordt.

 

Acht tips om diefstal door een babbeltruc te voorkomen

  1. Kijk voor u uw deur opendoet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
  2. Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een deurketting of kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.
  3. Vraag altijd naar een legitimatiebewijs. Ook als iemand zegt dat hij/zij van de gemeente, een bedrijf of instelling is. Heeft iemand geen legitimatie bij zich, maak dan een nieuwe afspraak. Vertrouwt u het niet, bel dan 112.
  4. Laat nooit mensen uw huis binnen. Om aan hun buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld. Wilt u iets pakken, bijvoorbeeld uw telefoon of geld? Laat mensen dan buiten wachten en doe uw deur dicht. Neem nooit uw portemonnee mee naar de deur.
  5. Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.
  6.  Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen, terwijl u bij de voordeur staat te praten.
  7. Geloof niet alles wat mensen tegen u zeggen. Oplichters vertellen vaak mooie of juist heel zielige verhalen. Ze willen bijvoorbeeld bellen, hebben geld nodig of willen u juist iets geven. Of ze zeggen dat ze bij een bank of de thuiszorg werken. Medewerkers van dit soort bedrijven komen niet zomaar langs, zij maken van tevoren een afspraak.
  8. Vertrouw niet iedereen. Zelfs kinderen of moeders met kinderen kunnen oplichters zijn. Of mannen in nette pakken.

 

Cybercrime

Internetcriminelen bedenken steeds nieuwe manieren om via zogenaamde phishingmail, -app of -sms, persoonlijke gegevens van mensen te misbruiken of u geld afhandig te maken. Men doet zich daarbij voor als bestaande instellingen, zoals onder andere belastingdienst, banken en andere overheidsinstellingen.

Men schroomt daarbij niet mails of berichten te sturen voorzien van originele logo’s, waarbij men de suggestie wekt dat u inderdaad te maken heeft met de vermelde instantie.

Ook wordt er telefonisch contact gelegd door te bellen of te WhatsAppen. Vaak is het de bedoeling om uw pincode te achterhalen óf geld van u los te krijgen.

Mocht u het ontvangen bericht niet vertrouwen, zoek dan contact met de officiële instantie. Maak niet zomaar geld over naar een uw onbekend persoon of instelling, zonder dat u zich vergewist hebt van de juistheid van het bericht.

 

Mocht u onverhoopt toch het slachtoffer zijn geworden, doe te allen tijde aangifte van het voorval bij de politie.

 

Uw wijkagent

Meer informatie of contact met uw wijkagent? Vul op www.politie.nl/mijn-buurt uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto.

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER beleefvoorpag
19-11-2024

BELEEF Midden-Friesland Winter 2024-2025

LEES MEER poster-apresskifest-2024-rotat
12-11-2024

Akkrum-Nes Centraal anticipeert op aankomende vergrijzing binnen organisatie

LEES MEER img-20241029-wa0001
12-11-2024

Proef de Kunst Terherne groot succes

LEES MEER image003
12-11-2024

Leen de Groot, het gezicht van Jan en Japke gaat met pensioen

LEES MEER mp-202423pagina12
12-11-2024

Te dwaan YN MIDDEN FRYSLÂN

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen